Sport

Un arbitru hunedorean în Primera Division

Ciprian Marinuţ
 
Cristian Lixandru, care a jucat la Jiul şi Minerul Lupeni şi a început arbitrajul la Petroşani, va fi arbitru de rezervă, marţi, la meciul din Primera Division (Liga I din Spania), dintre Villarreal şi Mallorca.
Fluieră în ţara campionilor mondiali
Cristian Lixandru este singurul arbitru străin din primele trei ligi din ţara campionilor mondiali. Născut la Petroşani şi fost jucător la Jiul şi Minerul Lupeni, Lixandru a plecat în Spania în 2003, să îşi continue activitatea de fotbalist. Pe vremea aceea, însă, jucătorii extracomunitari nu aveau drept de joc în ligile inferioare. Lixandru a evoluat o vreme în campionate de amatori, iar în 2006, a ales să îşi continue activitatea de arbitru, începută în România. În anul 2010, hunedoreanul a promovat în eşalonul trei al arbitrilor din Spania, iar acum doi-trei săptămâni, a fost arbitru de rezervă la partida Betis – Barcelona (3-1), într-un meci ce a contat pentru sferturile de finală din Cupa Spaniei. Ascensiunea hunedoreanului va continua săptămâna viitoare, întrucât el a fost delegat să arbitreze, marţi, partida din Primera Division, dintre Villarreal şi Mallorca. „Delegarea a fost o mare surpriză, pentru că nu mă aşteptam să ajung la un joc de o asemenea importanţă atât de repede, având în vedere că am promovat în Secunda B (al treilea eşalon) abia vara trecută”, a spus Lixandru.
A început la Petroşani
Cristian Lixandru a urmat cursurile Şcolii de arbitri din Petroşani la doar 14 ani, unul dintre profesori fiind chiar tatăl său, arbitru divizionar B, jucând în paralel fotbal la juniorii Jiului. Primul meci important la care a participat a fost ca arbitru asistent, la un an după absolvire, la un amical al Jiului, care atunci era în Liga I, cu tatăl său la centru. În 1998, la 18 ani, a debutat ca fotbalist în Liga I la Jiul, iar apoi, a jucat în ligile doi şi trei. În România, a arbitrat la nivelul Ligii a IV-a, în patru judeţe, respectiv Hunedoara, Timiş, Prahova şi Teleorman, iar în Spania, a urcat, în patru ani, în Secunda B (Liga a III-a). „În Spania, am sărit peste trei-patru categorii inferioare, justificând cu un document că arbitrasem deja în România. Am promovat  rapid în a cincea categorie (Preferente), iar apoi în Liga a 4-a (Tercera Division), unde am arbitrat timp de trei sezoane. În această categorie, trebuie să arbitrezi cel puţin doi ani, pentru a te putea prezenta la examenul de promovare în Segunda B. La acest nivel, se promovează în urma unui examen extrem de exigent, la care se prezintă cei mai buni trei arbitri din fiecare comunitate (judeţ). Corpul de arbitri din Secunda B este format din 120 de arbitri care sunt delegaţi, pe lângă meciurile din categoria respectivă, şi ca arbitri de rezervă în prima şi a doua ligă”, a spus Lixandru, pentru un site de specialitate al arbitrilor.
 
PROFIL
Nume, prenume: Lixandru Cristian Adrian
Data şi locul naşterii: 5 august 1980,
Petroşani (HD)
Domiciliul: Zaragoza, Spania
Familie: căsătorit
Studii: ANEFS Bucureşti (promoţia 2002) Ocupaţia: tehnician informatică.
Carieră în arbitraj: a devenit arbitru în 1994 şi a obţinut categoria I în 1998; în Spania a debutat ca arbitru în 2006 şi a promovat în Secunda B (Liga a III-a) în 2010.
A jucat fotbal la: Jiul Petroşani, Minerul Lupeni, UMT/Electrica Timişoara, Astra II, Metalul Filipeşti, Rulmentul Alexandria, Juventus Bucureşti, Spania (Liga 5).

One thought on “Un arbitru hunedorean în Primera Division

  • FELICITARI esti un geniu si ai reusit prin fort proprii. te pup cu drag

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura