Actualitate

Un an plin de activităţi pentru voluntarii şi ambasadorii Geoparcului Dinozaurilor

Adriana Clej

Urmează o vară plină de proiecte, activităţi şi evenimente atât pentru turişti, dar mai ales pentru pe Voluntarii Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului. În cadrul tradiţionalei întâlniri de primăvară „Voluntariat 2018“, găzduită de Colegiul Naţional „I.C. Brătianu“ din Haţeg, partener educaţional al Geoparcului, voluntarii şi ambasadorii Geoparcului au prezentat ceea ce îşi propun să facă până la momentul bilanţului, marea întâlnire de toamnă a Voluntarilor.
Astfel, Casa Vulcanilor din comuna Densuş va fi şi în acest an gazda unui proiect derulat de Asociaţia Drag de Haţeg şi Geoparcul UNESCO, cu implicarea Voluntarilor pentru Geoparc. Proiectul, intitulat „Promovarea ariilor protejate din Ţara Haţegului prin joc”, porneşte de la conceptul de gamification şi îşi propune utilizarea jocurilor în transmiterea către turişti şi către comunităţile locale a informaţiilor referitoare la importanţa ariilor protejate. Cunoscuta mascotă a Casei Vulcanilor, Andi Andezit, va fi personajul principal la un board game creat cu sprijinul unor producători locali şi a unei cărţi de colorat.
Tot în cadrul proiectului va fi realizată o hartă, accesibilă online, a sunetelor din cele trei arii naturale. Datorită succesului înregistrat anul trecut, mascota Andi Andezit îşi va continua şi în acest an călătoria prin geoparcurile UNESCO. Atât aventurile lui Andi Andezit cât şi jocurile vor fi prezentate publicului larg pe 24 august, în cadrul celei de a III-a ediţii a Zilei Vulcanilor. Evenimentul din acest an se va desfăşura simultan în Parcul Copiilor din oraşul Haţeg şi la Casa Experimentelor din Bucureşti.
Tot în cadrul proiectului vor mai avea loc concursuri organizate în şcoli din Ţara Haţegului şi cursuri de formare destinate Voluntarilor şi producătorilor locali din cele trei arii protejate.
În perioada următoare vor continua activităţile şi la Casa Pietrelor din satul Ohaba-Sibişel, comuna Rîu de Mori, cel mai recent punct de vizitare şi interpretare al Geoparcului administrat de Asociaţia Wild Roots. Căsuţa din pietre, lut şi baloţi de paie având un acoperiş verde, va fi completată cu noi atracţii care să explice pe înţelesul vizitatorilor legăturile dintre „lumea nevie“ (geodiversitatea) şi „lumea vie“ (biodiversitatea), dar şi cum trebuie să se comporte în natură pentru a o proteja.
În satul Peştera, comuna Sălaşu de Sus, în această vară va continua un alt proiect al Geoparcului ce vizează punerea în valoare a unui complex tehnologic tradiţional alcătuit dintr-o moară cu ciutură orizontală, un cuptor de var şi o vâltoare. Proiectul constă în amenajarea traseului de vizitare şi reabilitarea obiectivelor din lemn afectate de acţiunea naturală şi umană.
Geopark Challenge – Semimaratonul Cetăţilor din Ţara Haţegului va deschide, pe 29 aprilie, seria evenimentelor Geoparcului. Ele vor continua cu Săptămâna Europeană a Geoparcurilor şi Zilele Geoparcului, Festivalul Dinozaurilor şi Ziua Vulcanilor, şi vor fi completate de evenimentele Bucurie în Mişcare şi Junior’s Cup, derulate de parteneri ai Geoparcului.
Proiectele şi activităţile de educaţie nonformală ale Geoparcului atrag an de an tot mai mulţi tineri din Ţara Haţegului. Ei sunt interesaţi să îşi pună în valoare imaginaţia şi creativitatea pentru a-i ajuta, atât pe turişti cât şi pe localnici, să descopere şi să înţeleagă unicitatea şi valoarea Geoparcului UNESCO din ţara noastră.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura