Actualitate

TVA majorat, gigacalorie mai scumpă

Nicolle Ebner

Prevederile OUG 58/2010, privind majorarea cotei TVA de la 19 la 24 la sută a dus, inevitabil, şi la majorarea preţului energiei termice facturate devenilor, cu un procent de cinci la sută.

Proiect de contorizare individuală

Astfel, de la 1 iulie 2010, data aplicării TVA mărit, preţul de facturare a energiei termice distribuită locuitorilor municipiului Deva este de 174,18 lei. E drept că administraţia locală a stabilit şi cota subvenţiei ce va fi acordată de la bugetul local, în sumă de 23,46 lei/Gcal., care mai scade un pic efortul populaţiei, dar numai celor săraci. Preţul poate exploda, pur şi simplu, dacă Guvernul va renunţa la compensarea acordată până acum de la bugetul de stat şi care, în cazul Devei, era stabilită la suma de 37,04 lei/ Gcal. Decizia va fi luată după data de 15 august, spune administratorul public al municipiului Deva, Corina Oprişiu.

Cât despre subvenţiile acordate de la bugetul local, acestea vor ajunge la cei care au cu adevărat nevoie de ele. „Până acum, toată lumea, indiferent de cota de venit şi de categoria socială, beneficia de aceeaşi subvenţie pentru termoficare. Acum ne îndreptăm atenţia către grupurile defavorizate, deci Primăria Deva nu va mai acorda subvenţii la toată lumea. Prin urmare, pentru unele categorii sociale, preţul va suferi modificări, dar în limite mai mult decât rezonabile”, a declarat Corina Oprişiu. În altă ordine de idei, astăzi, conducerea Electrocentrale Mintia şi cea a Primăriei Deva se întâlnesc pentru a pune la punct un proiect privind contorizarea individuală a consumului de energie termică. Se intenţionează montarea de gigacalorimetre la fiecare apartament, astfel încât factura să fie făcută în funcţie de consumul individual. Prioritate, în acest proiect, vor avea blocurile care au cele mai multe apartamente branşate la reţeaua de termoficare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura