Turmă de oi decimată de lupi şi urşi

18 august 2014 | Adauga un comentariu | Publicat in: Eveniment

Maximilian Gânju20140711_201534

O stână cu 200 de oi din apropiere de staţiunea Straja, a fost atacă de un lup şi un urs, iar mai multe animale au fost sfâşiate. Leşurile animalelor se află în golul alpin, iar salvamontiştii din Straja spun că se aşteaptă decizia prefectului pentru a se hotărî dacă se închide zona pentru turişti.
Atacul animalelor sălbatice a avut loc la finele săptămânii trecute, iar turma formată din 200 de mioare aparţine unor proprietari din judeţul Gorj şi a fost adusă de ciobani la stâna “La Mocirle” din zona Izvoarele Brăiţei – masivul Vâlcan. Un lup şi un urs au omorât mai multe oi, altele au fost rănite, iar cum în zonă nu se poate urca cu autovehicule, leşurile animalelor nu au fost adunate. Acest lucru îi îngrijorează pe salvatorii montani, deoarece urşii din masiv ar putea să se adune pentru se hrăni cu cadavrele animalelor. Salvamontiştii speră să se decidă ca leşurile animalelor să fie coborâte din munte, pentru a nu atrage animalele sălbatice.
„Nu poate fi vorba de vreun pericol pentru turişti, pentru că la noi în această zonă urşii şi lupii sunt sălbatici, fug de om cum îl aud. Zona este deschisă şi cum simte prezenţa omului, ursul fuge. (…) Până la stână se poate ajunge cu o maşină 4×4, iar de acolo pe jos. Sper să nu se gestioneze această problemă ca în Retezatul Mic, pentru ca urşii să se înveţe la carne de oaie şi după aceea să nu-i mai poţi dezvăţa, iar tot ce mişcă animal să fie atacat. Să nu-i transformăm şi pe aceştia din omnivori în carnivori”, a declarat George Resiga, şeful Salvamont Lupeni.
Decizia privind intervenţia va fi luată de prefect şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, iar salvatorii vor acţiona conform indicaţiilor primite.
„Probabil, domnul prefect va dispune dacă închide traseele turistice, este vorba de un singur traseu, însă din punctul meu de vedere în zona în care sunt oile nu poate exista nici un pericol”, a mai spus şeful Salvamont Lupeni. În această perioadă sunt puţini turişti în masiv şi pe traseele din apropierea stânei atacată de animalele sălbatice.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Arestată pentru proxenetism, trimisă în judecată şi pentru înşelăciune

Nu mai puţin de 42 de locuitori din Petrila acuză o rudă prin alianţă a primarului localităţii că i-a înşelat...

Un bărbat din Hărău a vrut să-şi violeze vecina

Din câte se pare, valul de căldură de zilele trecute i-a făcut pe unii hunedoreni să-şi piardă minţile. Aşa se...

A ademenit cu dulciuri o copilă, ca s-o violeze

Daniel Rus, în vârstă de 48 de ani, din municipiul Hunedoara, a fost trimis după gratii, fiind acuzat de viol...

Închide