Turişti blocaţi de o viitură la Cioclovina

02 drum-pestera-cioclovinaAlice Brandisz

Ploile torenţiale care s-au abătut asupra judeţului par a nu se mai opri şi continuă să facă ravagii în localităţile hunedorene. Mai multe drumuri judeţene şi comunale din satele comunei Boşorod au fost afectate sau chiar distruse, din nou, de viituri.
La fel s-a întâmplat şi cu drumul care duce la peştera Cioclovina. Fiind o zonă turistică, drumul în cauză este destul de circulat, pe aici trecând toţi cei care vor să ajungă la cavernă.  Acesta a fost blocat mai multe ore, timp în care oamenii aflaţi în zonă au inervenit cum au putut pentru a debloca accesul. După ce mai bine de o oră a plouat foarte puternic, pârâul din localitate s-a umflat, a ieşit din matcă şi a măturat tot ce a găsit în cale. Astfel, drumul pietruit a fost distrus, porţiuni întregi au fost afectate, iar piatra a fost smulsă din pământ. S-au format grămezi mari de bolovani care au blocat trecerea.
Mai multe persoane au rămas blocate în zonă, după ce viitura a distrus drumul. Un grup de turişti aflaţi la o cabană din zonă au fost nevoiţi să lucreze umăr la umăr cu localnicii şi autorităţile locale pentru a debloca drumul de acces în localitate. Pentru a se putea întoarce acasă, aceştia au ajutat la eliberarea carosabilului. „Cabana noastră se afla chiar în apropierea pârâului şi deodată am văzut cum vine viitura spre noi. Apa a trecut la câţiva centimetri distanţă faţă de cabana în care ne aflam şi a distrus tot ce a întâlnit în cale. Totul s-a întâmplat foarte repede, nici nu aveai timp să acţionezi în vreun fel. Pe drum s-au adunat mormane întregi de pietre care au blocat accesul pe acolo. Pentru a putea trece, am fost nevoiţi să deblocăm porţiunea respectivă. Am luat lopeţi şi ce am mai găsit prin cabană pentru a elibera zona. Am lucrat mai bine de două ore pentru a ne putea întoarce acasă“, ne-a mărturisit unul dintre turiştii aflaţi acolo.
În comună au fost afectate mai multe drumuri de pe raza localităţilor Luncan, Alun şi Cioclovina, unde fie s-au adunat mormane de bolovani, fie s-au format  găuri imense în pământ. Porţiuni întregi de drum au fost distruse, fiind inaccesibile mai multe ore. Potrivit declaraţiei primarului comunei Boşorod, Tiberiu Cacuci, primăria a intervenit chiar atunci cu un buldoexcavator şi cu materiale necesare pentru a umple găurile de pe carosabil şi pentru a elibera drumurile.
Iar la faţa locului s-a deplasat şi o echipă a Consiliului Judeţean pentru a constata şi a evalua pagubele provocate de fenomenele meteorologice periculoase.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare