Ţurcana, din nou Regină

24 septembrie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Magdalena Şerban

Cea de-a XIII-a ediţie a sărbătorii „Ţurcana – Regina Munţilor“ s-a desfăşurat ieri, pe platoul de la Costeşti, în organizarea Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine „Dacia“ şi cu sprijinul Primăriei Orăştioara de Sus. Oieritul a fost readus la loc de frunte, manifestarea fiind una dintre cele mai importante din întreaga Transilvanie şi chiar la nivel naţional.

Ministrul Agriculturii, prezent printre ciobani
Reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, ai instituţiilor deconcentrate ce au legătură directă cu domeniul agricol, parlamentari şi chiar înalţi oficiali de la Bucureşti au ales să-i salute îndeaproape pe cei prezenţi la manifestare.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întors în judeţ după ce la finele săptămânii trecute a participat la discuţii cu fermierii în satul Tîmpa (comuna Băcia), iar apoi a luat la pas târgul-concurs Bălţata Românească. Şi acum, acesta i-a asigurat pe hunedoreni de întreaga sa deschidere şi colaborare, mai ales acolo unde se pot lua măsuri concrete.
În ce priveşte sărbătoarea de la Costeşti, această ediţie a adus în cele 180 de boxe aproximativ 2.000 de oi. Dintre acestea, 20 de boxe au aparţinut unor crescători din judeţul Alba, înscrişi în asociaţia hunedoreană. S-a mâncat balmoş pe săturate, mirosul tradiţionalei tocane de oaie le-a făcut cu ochiul vizitatorilor, s-au putut achiziţiona caş, brânză de burduf, telemea, unt ori sloi de oaie. Participanţii la manifestare nu au expus doar oi, ci tot ceea ce ţine de viaţa de cioban şi mai cu seamă diverse accesorii.
„Reginele“ au primit diplome de participare şi mai ales admiraţia publicului. Şi cum putea să continue o astfel de acţiune fără folclor? Pe scenă au urcat artiştii de muzică populară: Elena Merişoreanu, Niculina Stoican, Mihaela Petrovici, Ileana Lăceanu, Vionelia Băluşe, Bogdan Cioranu, Codruţa Rodean, Fane Bănăţanu, Valerica Ianoşi Marian, Aida Busuioc, Doinel Hindorean, Gheorghe Lăscoi şi Larisa Teodora Petruţ. Acompaniamentul a fost asigurat de formaţia Petrică Nicoară Sârbu (invitat special) şi formaţia Aida Busuioc.
„Fiind un eveniment de tradiţie, s-a bucurat de o prezenţă pe măsură. Ne dorim să promovăm autenticul, valorile, să ducem mai departe zestrea lăsată de înaintaşii noştri şi să scoatem la lumină ocupaţiile care au rămas nealterate. Nu în ultimul rând, rasa Ţurcană, cea mai cunoscută rasă de oi din România, preferată de ciobani graţie rezistenţei şi adaptabilităţii sporite a efectivelor, precum şi a aptitudinilor productive, merită să fie aşezată pe podium. Mulţumesc participanţilor, oaspeţilor, autorităţilor şi echipei care a făcut posibilă continuarea unui astfel de eveniment marcant pentru comunitate. Mulţumiri speciale preşedintelui Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine Dacia, domnul Dumitru Andreşoiu“, a declarat Vasile Marian Inăşescu, primarul din Orăştioara de Sus.
Mai trebuie spus că fermierii au primit noutăţi despre axele de finanţare a activităţii, reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara punându-le la dispoziţie un stand de informare unde s-au găsit broşuri menite să le asigure detalii despre cum şi în ce fel îşi pot uşura şi dezvolta munca.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Expoziţie cu sute de jocuri interactive

În perioada 28 septembrie – 17 noiembrie, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov,...

Se apropie Noaptea Cercetătorilor Europeni 2017

Facultatea de Inginerie din municipiul Hunedoara a Universităţii Politehnice din Timişoara va fi gazda evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni 2017”. O...

Cântec, joc şi voie bună la Ziua Recoltei de la Cristur

Timp de trei zile, între 22 şi 24 septembrie, aproape 70 de comercianţi şi producători tradiţionali din 12 judeţe ale...

Închide