Trofeul „Kogaion“ la turism montan

19 august 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Sport

 11 x 2 proba de alpinism este considerat cea mai dificila a trofeului Kogaion

 Ciprian Marinuţ

Concursul organizat anual, începând din 1990 de Asociaţia de Turism „Kogaion” din Orăştie se va desfăşura, la finalul săptămânii, în Munţii Şureanu, zona Cioclovina – Ponorici – Fundătura Ponorului.
„Au fost invitate toate cluburile din ţară, însă, cel mai probabil, la competiţie se vor prezenta, la fel ca şi la precedentele 18 ediţii, cluburile de turism din judeţele limitrofe. Au confirmat prezenţa prietenii noştri de la cluburi din Arad, Alba, Cluj, Sibiu şi Hunedoara, dar am fost sunaţi şi de amatori de munte din Oltenia sau Bucureşti, care e posibil să vină şi ei la concurs”, a spus Daniel Iancu, preşedintele  Asociaţiei de Turism „Kogaion” din Orăştie.

De la teorie la alpinism
Sosirea participanţilor, înscrierea, formarea echipelor şi tragerea la sorţi a ordinii de concurs se va face vineri, în tabăra din apropierea intrării în Peştera Cioclovina Uscată, în amonte de satul Cioclovina, din comuna Boşorod. Concursul va începe sâmbătă, 22 august, la ora 9.00. „Prima probă este cea de regularitate, care presupune parcurgerea unui traseu de 16-20 kilometri, cu ajutorul hărţii şi a busolei. Traseul durează aproximativ şase ore şi cuprinde punctele Peştera Ponorici, Fundătura Ponorului, Troianul Dacic, Peştera Cioclovina cu Apă, iar cazarea se face la cort. Urmează probele de orientare turistică, alpinism şi teoria care vizează verificarea cunoştiinţelor despre munte, floră şi faună, meteo şi de prim ajutor. Seara se va încheia cu un foc de tabără şi o probă culturală. Premierea va avea loc duminică, iar primii clasaţi vor obţine diplome, cupe şi echipament sportiv”, a precizat Daniel Iancu.

Sprijiniţi de autorităţi
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Direcţia pentru Sport a judeţului Hunedoara, Primăria Orăştie şi Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina. Accesul se poate face doar cu autoturisme proprii, pe ruta DN 66, Simeria – Călan; DC 57, Ohaba Streiului – Chitid – Boşorod – Luncani – Cioclovina.
Maşinile pot urca până în zona locului numit ,,La Garaje”, de pe raza localităţii Cioclovina. Tabăra este situată la 25 de kilometri de Călan, ultimii aproximativ 10 km fiind neasfaltaţi. De la locul de parcare al autovehiculelor, până la tabără, trebuie parcurşi circa doi kilometri.

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
UDMR propune desfiinþarea prefecturilor

Europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler susţine punctul de vedere al preşedintelui executiv al UDMR, Kelemen Hunor, candidat la preşedinţia României, că...

Jiul acuză arbitrajul

Oficialii minerilor îl acuză pe arbitrul Marian Bordean (Sibiu) de viciere de rezultat, întrucât, susţin că primul gol al gazdelor...

Este clar, direcţia-i greşită!

Un recent sondaj, comandat de PSD, relevă că 76 la sută dintre români susţin că în ţara noastră lucrurile merg...

Închide