Triumf naţional, speranţe olimpice

Ciprian Marinuţ

Gimnastele de la CNS CSS „Cetate” Deva au strălucit la Campionatul Naţional de la Oneşti, fiind cele mai medaliate din competiţie. Drept răsplată, sportivele, antrenorii şi oficialii clubului devean aşteaptă cu speranţă deciziile Federaţiei Române de Gimnastică, cu privire la reorganizarea loturilor naţionale, întrucât visul tuturor este reprezentat de performanţele internaţionale.

Avem talente, avem medalii
Clubul devean a cucerit toate medaliile de aur puse în joc la cea mai importantă competiţie internă, plus alte cinci trofee, şi a scos la rampă patru gimnaste cu superdoză de talent. Pe lista remarcatelor „aşteptate”, se află cele două sportive de la Cetate, componente ale Lotului de Junioare al României, Ştefania Stănilă (15 ani) şi Anamaria Ocolişan (15 ani). Stănilă a câştigat aurul la sărituri şi paralele, iar Ocolişan a triumfat la sol. „Cele două au confirmat aşteptările şi şi-au reafirmat pretenţiile de promovare în Lotul Olimpic de Senioare”, a spus Adrian Liga, directorul CNS CSS „Cetate” Deva.
Pe lângă ele, pe „cerul performanţelor” au „răsărit” în mod surprinzător şi „steluţele” junioare II, Andreea Iridon (foto) (13 ani) şi Asiana Peng (12 ani). Andreea Iridon a fost marea revelaţie a întrecerii, câştigând titlul de campioană absolută, prin triumful la individual compus şi medalia de aur la bârnă. „Andreea a avut cel mai mare punctaj la individual compus, devenind campioană naţională absolută, în faţa unor sportive mai experimentate. Cu acest titlu a contribuit decisiv şi la câştigarea aurului la echipe. Ne aşteptam ca ea să fie pe podium, la paralele şi bârnă, aparatele ei favorite, nu şi la individual compus. Totuşi, faptul că a evoluat fără greşeală şi a prezentat exerciţii cu grad ridicat de dificultate i-a adus titlul de cea mai bună gimnastă a momentului. Pe lângă Andreea, o evoluţie bună a avut şi Laura Jurcă, deşi ea a lipsit mai mult timp de la pregătire, din cauza unei operaţii la nas. Important e ca toate gimnastele de la club să muncească mult şi să progreseze, pentru a deveni mari campioane, deoarece în gimnastică selecţia e continuă şi succesul de azi nu ţine de cald şi mâine”, au spus Adela Popa şi Ioan Coroiu, antrenorii gimnastelor Andreea Iridon şi Laura Jurcă. „Chinezoaica” Asiana Peng a impresionat prin eleganţă, locul cinci ocupat la individual compus şi prin medalia de bronz obţinută în finala de la sol. „Noi suntem mulţumiţi de rezultatele fetelor, deşi se putea mai bine, dacă ar fi fost evitate unele greşeli. Asiana a reuşit să fie pe podium cu echipa şi în finala de la sol, deşi are doar 12 ani şi a avut adversare şi de 15 ani. Dar nu numai Asiana, ci Emanuela Pârva şi celelalte fete de la Deva au concurat bine, având rezultate bune. Noi le-am încurajat, le-am spus că au potenţial, iar acum, depinde de ele să acumuleze şi să urce pe podium şi la competiţiile viitoare”, au spus Gina Gogean şi Cristinel Micu, antrenorii Asianei Peng şi ai Emanuelei Pârva.

Lotul olimpic, din nou, la Deva?
Competiţia de la Oneşti a lămurit în mare măsură lucrurile în privinţa procesului de selecţie, însă modul de organizare al loturilor naţionale rămâne încă sub semnul întrebării. La nivel de discuţie, există şi posibilitatea ca o parte a Lotului Olimpic de Senioare să revină la pregătire la Deva. „Aşteptăm să vedem cum va organiza FRG loturile naţionale şi colectivele tehnice ale acestora. Se poate ca noile structuri să fie anunţate acum în scurt timp sau abia de la 1 ianuarie 2013. Noi sperăm ca un număr cât mai mare de gimnaste şi antrenori de la Deva să fie promovaţi la loturile naţionale. Ştefania Stănilă şi Anamaria Ocolişan visează la lotul de senioare, iar Andreea Iridon, Asiana Peng şi altele dintre cele mici ar putea fi promovate la Lotul de Junioare, care activează la Deva. Există şi discuţii ca gimnastele din Lotul Olimpic de Senioare care încă mai sunt eleve să revină şi să se pregătească la Deva, pentru că aici au cele mai bune condiţii”, a spus Adrian Liga.
Decizia asupra ce va fi aparţine FRG şi va fi influenţată în mare măsură de continuarea sau nu a colaborării cu antrenorii Octavian Belu şi Mariana Bitang.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare