ActualitateFlash

Trei elevi au fost prinşi copiind la Bac

Cristina Ghenea

Elevii claselor a XII-a au scăpat de prima probă scrisă a Bacalaureatului. Dintre cei 5.228 de liceeni hunedoreni înscrişi la testul de Limba şi literatura română, trei au fost daţi afară din sală, după ce au fost prinşi copiind. Totodată, 137 de elevi hunedoreni nu s-au prezentat ieri la examen.

Diferite tehnici de copiat
După doar o oră de când s-a dat startul la scris, supraveghetorii dintr-o sală de la Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara” l-au surprins pe unul dintre elevi încercând să folosească telefonul mobil, pentru a copia. O altă  tentativă de fraudare a examenului a fost surprinsă şi la Colegiul Tehnic „Matei Corvin”, tot din municipiul Hunedoara. De această dată, tehnica elevului era alta. Acesta avea asupra lui o cărticică cu diferite rezumate şi comentarii ale operelor din literatura română, şi a fost prins în momentul în care a încercat să o scoată de sub haine. Acelaşi tip de cărticică a fost folosit şi de o doamnă care a absolvit cursurile serale. Femeia a avut ghinionul să fie prinsă chiar de inspectorul şcolar general Alexandru Lăutaru, aflat în control la Grupul Şcolar Minier din Lupeni, împreună cu un reprezentant al Ministerului Educaţiei. Toţi cei trei absolvenţi eliminaţi din Bac vor avea şansa să mai susţină examenul doar în toamna anului viitor.

Subiecte nu foarte grele
La primul subiect din varianta extrasă – şi anume, varianta 5 –  elevii au avut de răspuns la nouă cerinţe, pe baza unui fragment din „Nuntă în cer”, de Mircea Eliade. Pe lângă sinonime, motive literare, figuri de stil şi trăsături ale genului epic, liceenii au avut şi de comentat în câteva rânduri o secvenţă din fragmentul dat. Apoi, la subiectul al II-lea, pornind de la una dintre afirmaţiile lui Nichita Stănescu, şi anume „A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă”, elevii au avut de redactat un text argumentativ despre cunoaşterea de sine. Acest subiect a avut un punctaj de 30 de puncte, la fel ca şi cel de-al treilea subiect, unde într-un eseu de două-trei pagini, trebuia caracterizat un personaj dintr-un text dramatic studiat la clasă, aparţinând lui Ion Luca Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu. Absolvenţii deveni spun că au avut emoţii mari şi că nivelul de dificultate a subiectelor a fost unul mediu, însă cel mai tare se tem de proba de matematică. Probă care va fi susţinută mâine.
Examenul Naţional de Bacalaureat este supravegheat atent şi de jandarmii hunedoreni, care vor fi prezenţi în centrele de examinare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura