Politica si administratie

Trei centre rezidenţiale pentru vârstnici cu activitate suspendată. Amenzi de peste 420.000 de lei

Autorităţile din judeţul Hunedoara au sesizat Parchetul în cazul unui centru rezidenţial pentru persoane în vârstă, apreciat că ar funcţiona clandestin, iar pentru alte două centre similare a fost dispusă suspendarea tem­porară a ac­ti­vi­tăţii, în urma verif­icărilor efectuate de echipele de control trimise de Instituţia Pre­fec­tului în perioada 10-16 iulie.

Clandestin
Conform datelor prezentate luni de prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian (foto), echipele formate din repre­zentanţi ai mai multor instituţii ale statului au aplicat amenzi în valoare de 422.500 de lei, din care 65.000 de lei sunt sancţiunile aplicate celor două centre rezidenţiale la care activitatea a fost suspendată temporar.
„Două centre au activitatea oprită de către OPC, iar pentru unul s-a cons­ta­tat că are o funcţionalitate cumva clan­destină şi a fost sesizat Parchetul pentru a lua măsuri. (…) Pentru centrele în care a fost suspendată temporar ac­ti­vitatea vom face demersuri ca aces­tea să nu mai funcţioneze, iar be­ne­ficiarii să fie transferaţi în locaţii acre­ditate”, a declarat prefectul într-o con­ferinţă de presă. Principalele deficienţe descoperite de echipele de control se referă la personalul insuficient, în condiţiile în care unele persoane găz­duite în centrele rezidenţiale nu se pot deplasa singure, spaţiul insuficient, lipsa autorizaţiilor sanitar-veterinare.

Un număr de 58 de centre verificate
În cazul persoanelor care se află în centrele rezidenţiale propuse să fie închise, autorităţile au în plan să le transfere spre alte centre legale, după ce va fi efectuată o evaluare a stării lor de sănătate. „Am încercat să luăm legătura şi cu aparţinătorii. Unii nu răspund la telefon, unii nu vor să-i mai ia, sunt diferite cazuri şi este destul de complicat”, a precizat Călin Marian. Prefectul a mai spus că din informaţiile pe care le deţine în judeţul Hunedoara nu au existat situaţii în care persoanele găzduite să fi fost înfometate sau agresate, precizând însă că legislaţia trebuie respectată din toate punctele de vedere. Pe ansamblu, echipele de con­trol au verificat 58 de centre rezi­denţiale, dintre care 15 sunt destinate persoanelor vârstnice, 22 sunt pentru copii, 16 sunt destinate persoanelor cu dizabilităţi, iar 2 sunt destinate altor persoane dependente, altele decât vârstnici sau persoane cu dizabilităţi. (A.N.)