Actualitate

Traversarea Canalului Bristol de către înotătorul Avram Iancu, validată oficial

Traversarea înot a Canalului Bristol, pe 21 iulie, de către polisportivul Avram Iancu a fost validată oficial de Bristol Channel Swimming Associa­tion (BCSA), astfel că acesta devine primul român care stabileşte o ase­menea performanţă şi al 14-lea îno­tă­tor din lume care a reuşit acest lucru.

Cursă corectă
„În 21 iulie am reuşit traversarea Ca­na­lului Bristol! Entitatea care gu­ver­nează înoturile în acest canal este Bristol Channel Swimming Association (BCSA). Se înoată cu logistica lor, bărcile lor, piloţii lor, observatorii lor şi tot ei sunt cei care constată dacă înotul s-a desfăşurat corect şi dacă traseul este eligibil. Aşadar, la nici o săptămână după înot, BCSA, în urma evidenţelor faptice, a constatat că înotul s-a des­fă­şu­rat corect şi că este o traversare a Ca­nalului Bristol reuşită, introducându-mă în lista scurtă şi oficială a înotătorilor care au reuşit să traverseze înot pe ruta Glenthorne to Porthcawl”, a notat Avram Iancu pe pagina sa de so­cia­lizare.
El a ţinut să precizeze că dincolo de reuşita personală, performanţa sa este o reuşită a României.
„Sunt primul român şi al 14-lea om din lume care reuşeşte această tra­ver­sare, fiind al 14-lea în listă. Dincolo de reuşita personală, a echipei mele, este o reuşită şi a României”, a precizat Iancu.

Purtat de curenți
Polisportivul Avram Iancu a declarat imediat după traversarea Canalului Bristol, că reuşita sa a avut loc în condiţii foarte dure cauzate de curenţii foarte puternici, temperatura apei fiind cuprinsă între 16 şi 17 grade Celsius. Chiar dacă distanţa în linie dreaptă în­tre localităţile Glenthorne şi Porthcawl, între care a înotat Iancu, este de circa 25 de kilometri, bibliotecarul din Petroşani a fost nevoit să parcurgă aproa­pe 40 de kilometri, purtat de curenţi. În aceste condiţii, el a înotat continuu 10 ore şi 45 de minute, timpul oficial al traversării, consemnat de or­ga­nizatori pe site-ul BCSA, fiind de 11 ore şi 42 de minute. În ceea ce priveşte distanţa parcursă, oficial va fi ratificată cea în linie dreaptă, de 25 de kilometri, a precizat înotătorul. Anul acesta, Avram Iancu a obţinut titlul de „Per­formance of the Year” din partea Organizaţiei Mondiale de Înot în Ape Des­chise – World Open Water Swim­ming Association (WOWSA), pentru că în anul 2021 a reuşit să înoate 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, într-un timp de 18 ore şi 30 de minute, o premieră mondială.
Între performanţele bibliotecarului din Petroşani se numără traversarea înot a Canalului Mânecii, în august 2016, iar în vara anului 2017, Avram Iancu a înotat întreg cursul Dunării, fără costum de neopren, pe o distanţă de 2.860 de kilometri.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura