Tratamentul minune contra Covid a ajuns în județ

Anticorpii monoclonali l-au pus pe picioare pe preşedintele SUA, Donald Trump, Când a fost infectat cu noul virus

 

Sorina Popa

În fiecare zi, bolnavii de Covid duc o luptă ne­dreaptă. Ajunși în spitale, oamenii mor pe capete. Unii, mai norocoși, scapă, dar rămân cu se­chele. Cei de la conducere însă au alte pre­o­cupări, știți, negocieri, lupte pentru ciolan. Zilnic autoritățile stau în ședințe, iar pacienții sunt pe cont propriu în multe locuri din țară.

Cocktail de anticorpi
Se știe mai puțin poate că spitalele, în general, nu numai că nu au locuri pentru bolnavii cu Covid, dar nu au nici medicamentele necesare pentru tra­tament. Șefii unităților medicale din județ susțin că solicită cantități mai mari de medi­ca­mente, dar primesc prea puține.
O veste bună este că în județ, DSP Hunedoara a mai adus aproape 200 de doze de anticorpi monoclonali, un tratament foarte bun, de care a beneficiat și fostul președinte Donald Trump. Anticorpii monoclonali sunt cei care l-au pus pe picioare în câteva zile pe Donald Trump, atunci când la începutul lui octombrie 2020 imas-a îm­bol­năvit de Covid. Evident, atunci s-a spus că era vorba despre un “cocktail de anticorpi experi­men­tali, aflați încă în teste”, dar, da era vorba de anticorpii monoclonali. Câteva luni mai târziu, ames­tecul de anticorpi monoclonali REGN-COV2, dezvoltat de compania farmaceutică ame­ricană Regeneron, a fost aprobat în Statele Unite, apoi în februarie 2021 a primit și recomandarea Agenției Europene a Medicamentului. Potrivit EMA, me­di­camentul se administrează sub formă de picături și este recomandat în tratarea pacienților care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care prezintă risc ridicat de a evolua spre o formă gravă de Covid.

Costă 2.000 de euro
„Am reușit să mai aducem 198 de doze de anti­corpi mo­noclonali și le distribuim în spitalele din județ. Se ad­mi­nistrează câte 2 flacoane pentru un pacient. Costă 2.000 de euro/2 flacoane. Evi­dent, este gratuit tra­ta­mentul, pacienții nu plă­tesc nimic. Am obținut mai mult de­cât alte județe mari, și asta e bine. Cu acești anticorpi sunt tra­tați bolnavii de Covid în faza de început, dar fac dozele și merg acasă, se vindecă”, a declarat Se­bas­tian Mezei, directorul exe­cu­tiv al DSP Hu­nedoara.
Ieri, numărul îmbolnăvirilor de virus a scăzut la noi, la fel și numărul celor care s-au vaccinat. Ieri, s-au imunizat împotriva Covid încă 2.717 hune­do­­reni, față de aproape 5.000 în week­end. De azi încep însă maratoanele de vaccinare în trei mu­nicipii din județ.
Și la nivel național a scăzut mult nu­mă­rul celor infectați cu noul virus, ieri înre­gistrându-se 8.971 de cazuri noi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.