Toteşti: an cu multe proiecte de investiţii în lucru

12 mai 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Administraţia publică din Toteşti poate sta liniştită atunci când va veni ora bilanţului. Cu biserici şi şcoli puse la punct, iluminat public economic, cămine culturale în proces de modernizare, drumuri asfaltate, apă şi reţea de canalizare, urmând introducerea gazului metan, lucrurile sunt în direcţia bună.

„Din bani europeni (un milion de euro) avem în implementare extinderea reţelei de canalizare în comuna Toteşti. Lucrarea e executată în proporţie de 80 la sută. De asemenea, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) mai avem o extindere de canalizare (peste 900.000 de lei), ce e realizată în proporţie de 56 la sută. Există o diferenţă rămasă de pe vechea Ordonanţă 28 prin care am reuşit să demarăm primele lucrări, ce a trebuit rezolvată pentru a include toate localităţile. Suntem racordaţi la staţia de epurare de la Haţeg. Am semnat şi contractul de execuţie pentru programul investiţional european prin care vom reabilita partea de drumuri. Modernizarea iluminatului public (circa 400.000 lei) s-a finalizat, fiind o investiţie câştigată tot prin PNDL, ce a prevăzut înlocuirea vechilor lămpi cu unele noi, economice. Am mai depus prin Grupul de Acţiune Locală Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor un proiect pentru supraveghere video în satele Toteşti şi Păclişa (20.000 de euro). Reabilitarea şi modernizarea căminului cultural din satul principal este în lucru, fiind prevăzută şi o recompartimentare interioară, iar lucrările pentru cel de la Reea se află în licitaţie. Totul din fonduri de la UE. Construirea unei grădiniţe cu program prelungit prin PNDL (două grupe, respectiv un total de 40 de copii) se află în procedură de ridicare în SEAP. Vor beneficia de masă zilnică şi este un obiectiv foarte aşteptat de comunitate. Ar mai fi de finalizat, pe GAL, achiziţia unui multifuncţional (84.000 de euro) ”, a precizat Tiberiu Pasconi (foto), primarul comunei Toteşti.
Acesta a mai spus că pentru a veni în completarea listei de utilităţi care să asigure un maximum de confort cetăţenilor din fiecare sat aparţinător, s-a luat în calcul şi introducerea reţelei de gaz metan, prin Ordonanţa nr. 114 (1.170.000 de lei), mai ales că magistrala traversează teritoriul comunei. Totodată, la Cârneşti, din bugetul local, se va ridica o capelă ce va fi prevăzută şi cu un altar de vară, pentru ca slujbele să se oficieze în aer liber. Se intenţionează să se construiască un astfel de edificiu şi în celelalte localităţi. Cât priveşte alocările bugetare din 2019, sunt puţin mai mari decât cele din 2018, însă cofinanţările la proiecte şi cheltuielile catalogate neeligibile pentru investiţiile accesate ajung la 800.000 de lei.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Lotul de cadeţi de lupte libere al SUA a vizitat Deva

Lotul masculin de cadeţi de lupte libere al SUA s-a aflat pentru două zile la Deva. Luptătorii au poposit aici...

Dumitru Tâlvescu, scriitorul mereu tânăr

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, a organizat, în ziua de 9 mai 2019, un eveniment...

UDMR se opune şi din Parlamentul European birocraţiei excesive

Reducerea birocraţiei şi continuarea procesului de descentralizare sunt două dintre cele mai importante obiective ale UDMR incluse şi în programul...

Închide