Actualitate

Tot românul a auzit de Marele Zid Chinezesc… Dar știai că există și Marele Zid Indian? Arată uimitor!

Fortul Kumbhalgarh din India a fost clădit pentru a ocroti de ata­curile vrăjmașe un număr de 360 de temple și include un zid gi­gan­tic, vechi de peste o ju­mătate de mi­leniu, scriu cei de la cunoastelumea.ro.
Numită, uneori, „Zidul Kumbhalgarh”, această grandioasă construcție de împrejmuire este cel mai bine cu­noscută sub numele de Marele Zid Indian. Și nu se poate zice că su­pranumele acesta nu i se potri­vește de minune! Lungimea totală a zidului care împrejmuiește fortul este de 36 de kilometri. Marele Zid Indian se află pe locul doi în lume, după lungime, în clasamentul zi­durilor cu rol defensiv care au fost construite în veacurile trecute. Pe locul întâi ca lungime se află, fi­rește, Marele Zid Chinezesc!
Zidul aflat în India este masiv iar aspectul său este cu adevărat impozant, prezentând, pe alocuri, o asemănare izbitoare cu Marele Zid Chinezesc. Precum acesta din urmă, zidul indian trece peste dea­luri semețe și peste văi adânci. Grosimea sa maximă este de 15 metri, în secțiunile cele mai late. Este un zid solid, impresionant, dar și extrem de aspectuos. Pe cât de folositor a fost odinioară în scop defensiv, de respingere a inami­ci­lor, pe atât de util se poate dovedi astăzi, în scop turistic, de atragere a turiștilor străini.
Grandiosul monument istoric nu este atât de vizitat precum Marele Zid Chinezesc, ce se bucură de o notorietate net superioară. Acest lucru uimește, de vreme ce re­pre­zintă un vestigiu peste care se­colele au trecut fără să îi afecteze aspectul inițial. Nu-i timpul trecut, are toate șansele din lume să devină la fel de cunoscut precum „fratele” său din China!
Munca de construire a fortului și a zidurilor de la Kumbhalgarh au de­butat în 1443, cu doar cinci decenii înainte de expedițiile lui Columb către Lumea Nouă. Cam 60 dintre templele din incintă sunt hinduse, restul fiind jainiste. Jaini­smul este o străveche religie in­diană, care prescrie non-violența sub toate formele sale și în toate aspectele vieții.
Se spune uneori că Vardhamana Mahavira (599-527 î.e.n.) ar fi fondatorul jainismului, dar acest înțelept oriental doar a revigorat această credință, ale cărei începuturi sunt mult mai vechi. Mahavira condamna sacrificiile de animale și orice act de agresiune îndreptat contra vreunei făpturi. În lume sunt aproximativ 6 milioane de jainiști, dintre care peste 4 milioane se află în India. Ca și budiștii, jainiștii cred în reîncarnare și o consecință a concepției lor despre viață este dieta vegetariană.

Una dintre speranțele constructorilor Marelui Zid Indian a fost că, datorită înfățișării sale de fortificație inexpugnabilă și a remarcabilei sale capacități defensive, măreața construcție îi va ține pe inamici la distanță și astfel vor fi evitate confruntările directe și sângeroase de pe câmpul de luptă, fiind limitată violența care… înrăutățește karma.

Impozantele ziduri separau două regate – Mewar și Marwar, state între care relațiile erau departe de a fi cordiale. La vremuri de grea primejdie, complexele și grandioasele fortificații serveau ca ultim refugiu al căpeteniilor statului Mewar. Se povestește că, în cele peste cinci veacuri de existență, imensul fort a căzut o singură dată în mâinile inamicului. Dar nu prin năruirea vreunei porțiuni de zid, ca urmare a acțiunii vreunui asediator. Ci doar din pricină că apărătorii au rămas fără apă potabilă. Se poate zice că, de-a lungul secolelor, Marele Zid Indian și-a îndeplinit rolul, cu brio!

 

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura