Toma Coconea, cu parapanta pe Everest

14 februarie 2017 | 1 Comentariu | Publicat in: Comunitate

Cunoscutul parapantist Toma Coconea (foto) va pleca astăzi, spre Himalaya, unde îşi propune să obţină un record mondial la zborul cu parapanta, ţinta sa fiind să urce cu aripa la peste 8.000 de metri şi chiar să depăşească înălţimea Vârfului Everest (8.848 m).
Coconea va rămâne pe Everest timp de o lună de zile, interval de timp în care speră să facă o bună aclimatizare şi să prindă o „fereastră de zbor“ propice pentru curenţii ascendenţi. O vreme favorabilă i-ar putea permite să se ridice cu parapanta chiar şi până deasupra „Acoperişului Lumii“.
„Vreau să fac un record de înălţime, dar şansa mea va depinde foarte mult de vreme. Voi fi acolo o lună de zile pentru aclimatizare“, a declarat  Toma Coconea. El a explicat că îşi va stabili tabăra de bază la un refugiu situat la 4.000 de metri altitudine, unde va face mai multe zboruri cu parapanta. În momentul în care va avea confirmarea meteorologilor că vremea va fi propice pentru curenţii ascendenţi, Toma Coconea ar putea urca până la 6.000 de metri, cu piciorul, pentru ca apoi să se lanseze în zbor cu parapanta.
„Voi sta la pândă pentru o zi foarte bună, propice pentru recorduri de altitudine. O să urc mai sus şi sper să zbor fără oxigen până la peste 8.000 de metri. Voi urca cu piciorul până la o tabără de bază, de unde voi putea decola şi prinde condiţii termice pentru a urca în aer – curenţi ascendenţi. Sunt mai multe tabere, dar depinde de condiţiile meteo pentru a decola“, a arătat parapantistul. Sportivul nu va folosi alte surse de oxigen şi va purta un costum special.
Toma Coconea s-a pregătit intens pentru acest eveniment, locul antrenamentelor fiind stabilit în Masivul Parâng, unde a alergat pe munte şi a zburat cu parapanta. În timpul iernii, când temperaturile de afară au scăzut sub 20 de grade Celsius, Coconea a dormit într-un iglu pentru a se adapta cât mai bine, la frig.
Parapantistul din Petroşani este cunoscut în lumea iubitorilor de sporturi extreme, mai ales prin participarea sa la cea mai grea competiţie de anduranţă din lume, RedBull X Alps, dar şi prin
faptul că a salvat o persoană accidentată în Masivul Parâng aducând-o la spital, în zbor, cu parapanta. (Sorin Blada, Agerpres)

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Craioveanu Georges spune:

    Succes in mirificul zbor liber cu parapanta,spre cinstea Romaniei in lume,pe care o reprezinti,ca nici un altul din spatiul aviatic Carpatho-Danubio-Pontic.Te asteptam dupa zborul triumfal,de care esti capabil,si nu uita”ca esti Roman”/Cra.G.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Noua grădiniţă din Sântămăria-Orlea a fost inaugurată

După ce lucrările au fost recepţionate la finele anului trecut, grădiniţa nou construită în Sântămăria Orlea a fost inaugurată luni,...

Comuna Veţel se pregăteşte de cadastrare

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară ce are ca termen de finalizare anul 2023 va trece şi pe la...

Dublă lansare de carte a actorului Ion Dichiseanu

Ieri, într-o zi specială, dedicată iubirii, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în incinta Deva Mall, o întâlnire cu...

Închide