Actualitate

Toma Coconea a primit un drapel al României, cu care pleacă la competiția extremă Red Bull X – Alps

Red Bull X-Alps 2009Salvamontistul Toma (Tomi) Coconea, singurul român care va participa la cea mai grea competiţie de aventură din lume, ‘Red Bull X – Alps’, care se desfăşoară între Salzburg şi Monaco, a primit astăzi, sâmbătă, din partea autorităţilor locale din Petroşani, un drapel al României, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în faţa clădirii Primăriei municipiului.

“Să dea Dumnezeu să-I poarte noroc”
      “Chiar dacă Tomi s-a pregătit o perioadă în Himalaya şi în Alpi, casa lui este în Petroşani şi în Masivul Parâng. Ne dorim ca, pe viitor, Tomi să devină simbolul acestor munţi. Să dea Dumnezeu ca la sfârşitul acestei competiţii extraordinar de dure să avem bucuria şi satisfacţia că un român a fost cel mai bun”, a declarat Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroşani.  El a spus că i-a dăruit drapelul României lui Toma Coconea cu gândul ca steagul să-i poarte noroc sportivului în competiţia care va începe pe 7 iulie, la Salzburg, în Austria.

Pleacă pentru recunoașterea traseului
     Toma Coconea va pleca duminică din Petroşani spre Salzburg, pentru a  face o recunoaştere a traseului din Alpi. În cadrul concursului “Red Bull X-Alps” participanţii trebuie să parcurgă pe jos sau în zbor cu parapanta, în cel mai scurt timp, distanţa dintre Salzburg şi Monaco. “E o luptă a depăşirii fizice şi psihice, o luptă în care îţi depăşeşti limitele umane. Traseul de anul acesta va fi cel mai dur de până acum. Traseul este mai lung cu 200 de kilometri aerieni care înseamnă aproape 400 de kilometri terestru. Nu mă tem de nimeni, eu trebuie să îmi văd de strategia mea şi de cursa mea”, a declarat Toma Coconea. Acesta mai spune că principala necunoscută în cursă va fi vremea. În funcţie de condiţiile meteo, el va decide cât va zbura cu parapanta şi cât va alerga, la sol, pe drumurile din Alpi.
Traseu de 1031 de kilometri
Potrivit site-ului concursului, sportivii care vor participa, în acest an, la ‘Red Bull X-Alps’ vor trebui să străbată cei 1.031 km dintre Salzburg şi Monaco doar cu parapanta sau pe jos. Traseul este mai lung cu 200 de kilometri ca în anul 2011, iar atleţii vor traversa Alpii prin zone de mare dificultate. La start s-au înscris 32 de atleţi din 21 de ţări.  Toma Coconea a participat la toate cele cinci ediţii ale ‘Red Bull X-Alps’, iar la două dintre acestea s-a clasat pe locul secund. (Mircea Crivăț)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.