Tezaurul folcloric din Lelese, afectat de pandemie

Magdalena Şerban

În zonele în care tradiţiile şi obiceiurile erau res­pectate cu stricteţe, aşa cum e Ţinutul Pădurenilor, pandemia a lovit din plin. Primarul din Lelese, Ciprian Achim (foto), se întreabă dacă nu cumva şi colindele vor lua calea online-ului, din moment ce autorităţile au luat în calcul prelungirea stării de alertă.
„Suntem comuna care promovează la ma­ximum tot ceea ce înseamnă valori tradiţionale. De la por­tul popular, la cântecul neamului şi până la spectrul gastronomic. Urmează un Crăciun cu multe semne de întrebare. Încă nu ştim exact ce se va stabili din punct de vedere legal, ce restricţii se menţin sau ce noi restricţii pot să apară, însă ne doare tare faptul că socializarea de altădată a fost grav afectată. Eram obişnuiţi să colindăm din casă în casă, să fim colindaţi, să jucăm şi să râdem împreună, să gustăm din cozonacii şi vinarsul gazdelor etc. Acum nu ştim ce va fi. Mulţi ne întreabă şi nu avem ce să răspundem. De astă vară, tot timpul am avut câte unul-două cazuri cu SARS-COV2, şi aşa că ne ferim cât putem. Chiar zilele trecute mă uitam cu colegii peste albumele foto de pe vremuri, depănând amintiri frumoase. La noi, vara şi iarna, satele erau pline de oameni. Adolescenţa nu ţine mult şi e păcat ca aceşti copii care vin în vacanţă la bunici sau la rude să piardă şi numai un an. Ei nu sunt atraşi neapărat de colinde, cât mai ales de ideea socializării, a formării unor grupuri şi a cutreierării uliţelor. Adică exact ceea ce în vremurile actuale nu e voie să faci. Greu o să fie pentru întregul sistem de valori “, a afirmat Ciprian Achim.
Nici soarta ansamblului folcloric de dansuri ”Lele­şana”, emblematic pentru Ţinutul Pădu­renilor, nu este una mai bună. Înfiinţat în anul 1990, a de­venit un nume din ce în ce mai căutat nu doar pe pla­iurile mioritice, ci şi dincolo de gra­niţele ţării. Dar de când cu virusul, şi festivalurile sau alte eve­ni­mente de profil au fost întrerupte. ,,Să fim sănătoşi şi să ne dea Dumnezeu putere să trecem peste orice. Gân­durile mele bune se îndreaptă către cei aflaţi în su­fe­rinţă şi familiile celor greu încercaţi de boală. Mai cu seamă în acest context al distanţării, e foarte im­portant să rămânem uniţi “, a mai subliniat primarul din Lelese.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare