Termocentrala Mintia stă pe un butoi de pulbere. Energeticienii, lăsaţi fără lefuri de sărbători

5 ianuarie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Maximilian Gânju

Energeticienii de la Termocentrala Mintia sunt nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit drepturile băneşti, dar atrag atenţia şi asupra lipsei cărbunelui pentru perioada de iarnă, ceea ce afectează producţia de energie electrică. Sindicaliştii cer ca reprezentanţii guvernului să se deplaseze la Termocentrala Mintia în perioada 6-10 ianuarie, pentru a lua o decizie privitoare la continuarea activităţii la acest producător de energie electrică.

„Sindicatul Solidaritatea Hunedoara solicită implicarea de urgenţă a Guvernului României în vederea evitării opririi activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cadrul Termocentralei Mintia, ca urmare a politicii de falimentare dusă chiar de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, cu efecte deosebit de grave asupra cetăţenilor municipiului Deva, precum şi asupra instituţiilor publice locale, şcoli, grădiniţe, spitale etc. Solicităm prezenţa reprezentanţilor Guvernului României cu responsabilităţi legate de funcţionarea Societăţii Complexului Energetic Hunedoara şi a Termocentralei Mintia, la sediul acesteia, în săptămâna 06-10 ianuarie 2020, în vederea adoptării unor hotărâri care să ducă la evitarea sistării activităţii termocentralei“, se arată într-o adresă pe care Sindicatul Solidaritatea Hunedoara a transmis-o vineri Executivului şi premierului Ludovic Orban.
Liderul sindical Cristian Iştoc a menţionat că, din cauza lipsei cărbunelui, producţia de energie electrică a scăzut, într-o perioadă în care importurile de energie sunt în creştere. Scăderea producţiei de energie electrică se reflectă şi asupra drepturilor băneşti, care au fost achitate parţial angajaţilor.
Pentru a detensiona situaţia de la Mintia, conducerea Complexului Energetic Hunedoara, sindicaliştii, cât şi conducerea Primăriei Deva s-au întâlnit pentru a fi analizate cauzele şi a se stabili soluţiile prin care să fie rezolvată problema întârzierilor plăţilor salariilor către o parte ai angajaţilor C.E.H.
Convocarea întâlnirii a fost solicitată de prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă. ”În urma situaţiei prezentate a reieşit că drepturile salariale, prevăzute a fi acordate angajaţilor CEH în 30 decembrie, au fost plătite parţial din cauza sumelor insuficiente existente în contul companiei. Conducerea CEH a luat decizia de a fi plătite doar salariile angajaţilor din subteranul Văii Jiului. Astfel, nu au primit aceste drepturi băneşti energeticienii de la Mintia şi Paroşeni, precum şi personalul administrativ din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
La solicitarea prefectului judeţului Hunedoara privind rezolvarea urgentă a situaţiei, conducerea CEH, reprezentată de Cristian Roşu, Administrator Special, a confirmat că miercuri, 8 ianuarie, banii vor fi viraţi în conturile celorlalţi angajaţi”, a informat Prefectura Hunedoara.
Pe de altă parte, mandatul directorului general al CEH, Samuel Dioane, a expirat în 4 ianuarie 2020. În aceste condiţii, propunerea PNL pentru acest post este Sebastian Durbacă, în prezent inginer şef producţie la Mina Livezeni. Urmează ca ministrul Economiei să-l numească pe Durbacă la conducerea CEH.
Dar până atunci, în această dimineaţă (luni) la Termocentrala Mintia are loc o nouă întâlnire între conducerea Complexului Energetic Hunedoara şi energeticieni.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Gimnastele din lotul naţional au revenit în sala de la Deva

Cele câteva gimnaste care vor alcătui nucleul viitoarei echipe naţionale feminine, printre care junioarele Silvia Sfiringu, Ioana Stănciulescu (foto) (ambele...

Judo. Final de an cu medalie pentru deveanul Alexandru Ilie

Imediat după sărbătorile Crăciunului, o echipă de tineri judoka de la categoriile cadeţi şi juniori, reprezentând România, a participat la...

Fotbal, Liga a III-a. Analiza sezonului de toamnă cu Ştefan Nanu, antrenorul echipei Cetate Deva

Echipa de fotbal LPS Cetate, pregătită acum de tehnicianul Ştefan Nanu (foto), a avut un sezon de toamnă 2019 dificil,...

Închide