Comunitate

Terenurile sunt inventariate şi la Dobra

04 Ovidiu Padurean primar DobraMagdalena Şerban

Punerea în aplicare a Legii 165/2013, privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor sau terenurilor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România este o grijă pusă pe umerii primarilor. La Dobra, procesul este pe cale să fie rezolvat.
„Ne-am organizat şi întâlnit în comisii de evaluare, pentru a pune la punct acest subiect şi a-l rezolva. În cazul nostru, nu au mai rămas multe terenuri de retrocedat. Mai avem însă, de rezolvat litigiile. Avem unul pentru o pădure în satul Panc, fiind vorba de o suprafaţă destul de mare. Sperăm ca până la termenul impus, cel de şase luni, să finalizăm totul. În rest, pot spune că la nivel de comună, incluzând şi fondul forestier, cam toţi proprietarii de drept au titluri de proprietate dobândite. Dintre ei, doar circa cinci la sută încă nu au”, afirmă Ovidiu Pădurean (foto), primarul comunei Dobra.
În ceea ce priveşte exproprierile pentru terenurile afectate de construcţia autostrăzii Lugoj-Deva, locuitorii comunei Dobra au primit 0,30 de eurocenţi pe metrul pătrat, ceea ce nu le-a adus mare fericire. Pentru că taman acelaşi stat român a oferit, în alte cazuri, 7 euro pe metrul pătrat. Şi, deşi iniţial se zvonea că se vor duce în judecată pentru a obţine alte drepturi, oamenii s-au potolit, fiind conştienţi că ar fi pierdut timp şi bani prin tribunale, fără să fie siguri de câştig. „Nu a fost afectată suprafaţă mare. E vorba de un colţ al comunei, în total, vreo 74 de parcele, din care primăria are 34 de poziţii (canale, drumuri de servitute, terenuri neagricole în mare parte etc.). Proprietarii au suprafeţe destul de mici, iar afectate propriu-zis sunt doar fâşii din respectivele suprafeţe. Ei au decis că, decât să plătească avocaţi şi experţi, existând riscul să nu se aleagă cu nimic în plus, mai bine acceptă cât li s-a oferit de către CNADNR”, mai arată primarul din Dobra.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.