Politica si administratie

Teliucu Inferior, orientat spre banii de la Uniunea Europeană

Magdalena Șerban

Fondurile europene rămân de bază pentru concretizarea unor obiective mari în comuna Teliucu Inferior. Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pare să fie o soluție viabilă, prin intermediul căruia vor putea fi demarate o serie de investiții. Nu au fost uitați nici elevii comunei.

Pregătiți și pentru pedalat
„Am făcut solicitare prin Inspecto­ra­tul Școlar Hunedoara pentru un micro­buz electric de tip 16+1 locuri. Copilașii trebuie să aibă parte de siguranță și confort în drumul lor de acasă la școală și retur. Este o șansă ca parcul auto școlar din România să fie reînnoit din bani europeni și implicit este o șansă și pentru comunitatea noastră. Prin Pro­gramul Național de Redresare și Re­zi­liență – PNRR am vrea să amenajăm piste pentru biciclete. Având în admi­nis­trare teritorială o zonă turistică, cea a Lacului Cinciș, ar fi ideale niște iti­nerarii de acest gen. Sunt convins că cel puțin de când dă căldura și până în toamnă, târziu, împătimiții sportului pe două roți vor fi prezenți în fiecare week-end. E frumos să admiri peisajul și din mașină, dar parcă e mai frumos când respiri aer curat și faci și puțină mișcare. Trebuie să gândim în pers­pectivă”, a arătat Daniel Pupeză (foto), primarul din Teliucu Inferior. Potrivit PNRR, pentru România se are în ve­dere dezvoltarea a 3.000 de kilometri de noi trasee naționale de ciclism. Am­plasarea lor va fi prioritară de-a lungul principalelor rute turistice, iar bugetul total alocat acestei acțiuni este de aproximativ 250 de milioane de euro. Totodată, se urmărește și dezvol­ta­rea unei platforme centrale, numită eVelo, și a unei aplicații digitale pentru tele­foane inteligente, prin care vor fi ofe­rite celor interesați informații te­matice despre cicloturism.

Clădiri publice reabilitate energetic
Pe de altă parte, ținând cont că Gu­ver­nul României a accesat primul mili­ard de euro din Planul Național de Re­dresare și Reziliență (PNRR), bani care vor merge către renovarea clădirilor (România a primit deja un avans de 3,79 miliarde de euro), primarii și-au făcut lista de priorități. Prin intermediul Mi­nis­terului Dezvoltării, Lucrărilor Pu­blice și Administrației, autoritățile lo­cale sau centrale vor derula programe de efici­en­tizare energetică, siguranță seismică sau la incendii. ,, Mai dorim ca la fosta școală generală din Teliuc să facem un Centru de Servicii Sociale, însă edificiul are nevoie de reabilitare printre care și una termică. Am schim­bat destinația clădirii și vrem să acce­săm fonduri euro­pene pentru a o mo­derniza. E ne­voie de schimbarea tâm­plăriei, a aco­pe­rișului, de multiple lu­crări specifice. Nu doar că va fi rea­bi­litată, ci va implica și costuri reduse cu încălzirea. Suntem în faza de proiectare și mergem mai de­parte. Un alt obiectiv ce necesită rea­bi­li­tare energetică e Centrul de Afaceri. Nefiind vorba de cotă de cofinanțare, deci bani de la bu­getul propriu, PNRR pune la dispoziție cele mai bune opțiuni de accesare a banilor europeni la ora ac­tuală. Este extrem de dificil să de­ma­rezi investiții mari din visteria publică, resursele fiind unele mici și limitate. Deasta ne stră­duim să facem tot ce se poate ca să atragem, în continuare, fon­duri de la UE”, a subliniat edilul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.