Comunitate

Teliucu Inferior: De la drumuri, la gaz, digitalizare, reabilitare și modernizare. Toate, câștigate cu mari eforturi administrative

Magdalena Șerban

Pentru conducerea comunei Teliucu Inferior, proiectele accesate și câști­gate prin Programul Național de Re­dre­sare și Reziliență – PNRR, prin Anghel Saligny și prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) fac din 2023 un an rodnic, deși greu de ges­tionat din punct de vedere bugetar.

Greul se uită când vin rezultatele
„Prin PNRR am reușit să obținem fonduri pentru realizarea unui Centru de Servicii Publice și Sociale pentru ce­tățeni, la fosta școală din zona pri-mă­riei, edificiu căruia i-am schimbat des­tinația, necesitând reabilitare din pricina degradării. Lucrările sunt di­verse și implică, printre altele, schim­barea tâmplăriei și a acoperișului. Astfel, vom avea, pe viitor, cheltuieli diminuate cu încălzirea și întreținerea. Plus un obiectiv demn de un centru de comună, nu rămas în paragină. De el se vor bucura localnicii. Investiția este deja în desfășurare, la ora actuală lu­crându-se la partea de acoperiș. Apoi, un alt proiect prin PNRR este cel de di-gitalizare. Suntem în faza de finalizare a documentației pentru achiziția con­tractului de furnizare. Va fi montat un sistem performant de monitorizare video și mai prevede digitalizarea pri­măriei. Ne dorim ca atât cei de aici, cât și cei care ne tranzitează ori vizitează să simtă un plus de siguranță. De ase­me­nea, programul de dotare cu mo­bi­lier, materiale didactice și echipamente digitale a școlilor este în etapa în care se lucrează la caietele de sarcini pentru achiziție. Fiind vorba de detalii tehnice, specialiștii sunt cei care au ultimul cu­vânt, așa că așteptăm să se mate­ria­li­zeze partea lor. Copiii și cadrele didac­tice vor dispune de table interactive, camere video, laptop-uri, dotări pentru la­boratorul de Informatică, pentru cel de Științe și mobilier specific pentru la­boratorul de Chimie-Fizică-Biologie, licențe software, etc. Iar ca o altă nou­tate, suntem foarte avansați (circa 80 la sută e deja realizat) cu modernizarea dru­murilor comunale, lucrările ma­te­ria­lizându-se datorită axei câști­gate prin PNI Anghel Saligny. Am mai vorbit despre ele, dar reamintesc faptul că e vorba de drumul de la Izvoarele (DC 105), deteriorat ca urmare a lucrărilor la rețeaua de apă și un drum ce are ca traseu intrarea în Teliuc, urmează coas­ta dealului și ajunge până în dru­mul județean ce duce către Silvaș. Im­portanța lui e mare, pentru că în acest mod se creează o scurtătură. Dacă se termină sau nu în anul curent depinde foarte mult de vreme și de cât ne va permite”, a detaliat Daniel Pupeză (foto), primarul din Teliucu Inferior.

Și, totuși, mai urmează
Deși traiectoria investițională nu a fost deloc simplă, edilul nu renunță să acceadă către alte noi oportunități, banii din alocările publice locale ne­pu­tând să susțină 100 la sută lucrări de anvergură. Așa că trebuie dobândite diferite posibilități externe. Conform Larisei Ienăşescu, manager de pro­iec­te – Compartimentul de Dezvoltare Lo­­­cală, planul e făcut. „Pregătim un proiect pentru reabilitarea energetică a Centrului de Afaceri. Vrem să-l de­punem pe Fonduri de Mediu, în 11 de­cembrie și e estimat la 6 milioane de lei. Asta, dacă se va da hotărâre de Guvern prin care să fie trecut din domeniul privat al statului în domeniul public al statului. Noi suntem în co­mo­dat. (…) Stațiile de încărcare câștigate prin AFM, deci tot din fonduri de me­diu, vor fi ins­ta­late în Cinciș și în Teliuc, am semnat contractul de finanțare și îl așteptăm parafat de București. Apoi, o să facem achiziția de proiectare. Pen­tru proiectul de extindere a rețelei de gaz metan în Cinciș, Teliucu Superior și Frontul II, câș­tigat prin PNI, am postat pe platformă documentația și urmează încheierea contractului de finanțare. Are o valoare de circa 7 milioane de lei, iar restul ne­cesar trebuie asigurat de către noi, adică 7,2 milioane de lei. E o sumă mare, adică bu­getul nostru pe ani buni. Dar ca în orice, trebuie sacri­fi­ciu și efort”, a sub­li­niat Larisa Ienășescu.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura