Actualitate

Teatrul devean reinventeazã iubirea

Magdalena Şerban

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Teatrul de Artă din Deva, s-au trasat coordonatele unei noi reprezentaţii de succes. „Inventatorul iubirii”, de Gherasim Luca, în regia şi scenografia lui Horaţiu Mihaiu, va avea avanpremiera duminică, începând cu ora 19 şi premiera în 21 ianuarie, ora 19.00.

Un suflet de artist…
Cornel Răileanu (Teatrul Naţional Cluj), Loredana Grigoriu (Teatrul Tineretului Piatra Neamţ), Alexandra Tarce, Ana Nicolae, Alice Solomon, Raluca Eremei, Vlad Bîrzanu, Răzvan Popa, Laurenţiu Tudor şi Mario Valdelvira Garcia, sunt actorii care vor da glas şi culoare piesei. Autor al unui impresionant monolog, sub titlul de INVENTATORUL IUBIRII, Gherasim Luca ilustrează o călătorie într-o viaţă plină de paradoxuri. Reprezentant de seamă al suprarealismului românesc, el a fost redescoperit de elita intelectuală franceză, mai ales după memorabila sa dispariţie: o sinucidere prin înec, în apele Senei, la vârsta de 80 de ani. Spectaculoasă s-a dovedit a fi însă întreaga sa trăire, aflată sub semnul naşterii într-o familie modestă, a unui croitor evreu din Bucureşti. Astfel, inventatorul iubirii descoperă, de-a lungul anilor, o altă dimensiune umană, populată de fiinţe ciudate, dar o lume care se vrea totuşi salvată. Acest lucru nu se rezumă la un simplu clişeu, ci este, pentru cei care o pot înţelege, suprema îndeplinire a omului. În acest sens, reprezentaţia este o trecere în revistă a unor momente importante din viaţa scriitorului şi caută să explice, pe cât posibil, aspectele cele mai interesante, cum ar fi faptul că a trăit vreme de peste 40 de ani fără identitate în Franţa, sau „impresionantul“ său sfârşit suicidar. Rătăcit în propriul trup, el a mai avut câteva tentative de suicid, pe care le-a îndreptat spre procesul de cunoaştere şi aprofundare a fiinţei.

…Şi un artist al sufletelor
Horaţiu Mihaiu este printre puţinii creatori autentici de teatru non-verbal din România, explorând totodată, un fel de teatru pictural. „Proiectul face parte din acelaşi interes al meu faţă de aspectele inedite din opera şi viaţa unor personalităţi artistice precum  Miro, Mondrian, Magritte, Picasso sau Brâncuşi, cărora le-am dedicat spectacole de teatru de un anumit tip. Şi în acest caz, voi folosi o estetică teatrală specială, combinând elemente de actorie, scenografie, ecleraj, mişcare scenică etc., prin care să realizez un spectacol contemporan, de o modernitate adecvată timpurilor noastre, în care «atmosfera», imaginea sau universul sonor să creeze un limbaj accesibil oricărui tip de public”, a subliniat regizorul şi scenograful Horaţiu Mihaiu (foto, în stânga), prezent la conferinţa de presă, alături de MC Ranin (foto, în dreapta), directorul artistic al teatrului devean. Biletele se găsesc la agenţia teatrală, iar costul unui bilet este de 16 lei pentru avanpremieră şi 20 lei pentru premieră.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura