Actualitate

Teatrul de Artă din Deva, în febra pregătirilor pentru o viitoare premieră

02 teatru devaNatalia Bumbac

Teatrul de Artă din Deva, o instituţie a cărei activitate culturală se desfăşoară pe bază de proiecte, a încheiat un parteneriat de lungă durată cu Teatrul Mic din Sibiu. Iar, primul pas în colaborarea dintre cele două teatre a fost deja făcut. Ieri, pe scena teatrului devean, o trupă de actori tineri, coordonaţi de regizorul Constantin Podu, repetau pentru o piesă a cărei premieră va fi pe 3 septembrie. Este vorba de spectacolul „Trei surori” scris de A. P. Cehov, un proiect amplu cu care teatrul din Deva îşi propune să se relanseze.
Va veni la repetiţii
Constantin Podu, discipol al regizorului de renume internaţional Yuri Kordonsky, sub îndrumarea căruia s-a împlinit profesional, a venit la Deva crezând în proiectele colegului său Mihai Panaitescu, „«Trei surori» este prima piesă pe care o vom pune în scenă la Teatrul de Artă din Deva. Spectacolul face parte din programul de management al teatrului – mari texte de autori celebri. Beneficiem de sprijinul regizorului Yuri Kordonsky, care va veni la repetiţii şi, sperăm că va ajunge şi la premiera piesei. În Teatrul din Deva vor călca nume importante ale genului”, a subliniat Constantin Podu, regizor la Teatrul Mic din Sibiu. Întrebat care a fost reţeta în cazul Sibiului, municipiu care a devenit în ultimii ani un centru cultural important, poate chiar la nivel internaţional, tânărul regizor ne-a spus următoarele: „cheia succesului este sprijinul pe care cultura şi artişii o au din partea autorităţilor”. Acesta ne-a mai spus că Sibiul s-a dezvoltat economic şi datorită turismului cultural.
Un proiect cu viaţă lungă
Scenografia spectacolului aparţine lui Mihai Panaitescu, regizorul devean care este şi managerul teatrului din municipiu, care s-a arătat extrem de încrezător în succesul pe care piesa îl va avea la public. „Frumuseţea capodoperei stă în faptul că autorul creează o atmosferă plină de substanţă şi poezie, dar cu o greutate asemănătoare plumbului. Această atmosferă se propagă de pe scenă în sală, spectatorii împărtăşind buimăceala personajelor în faţa absurdităţii condiţiei umane. Prin acest demers teatral vă invit să coborâm în noi înşine. Acţiunea şi situaţiile de pe scenă devin patria noastră interioară. Aşa cum spunea Henri Troyat: «Lamentabila aventură a celor trei surori este aventura noastră, a noastră care nu ştim nici de unde venim, nici încotro ne ducem, nici ce facem pe lumea asta»”, ne-a spus Mihai Panaitescu, care a mai subliniat că această piesă va avea o viaţă lungă, deoarece va fi un proiect reuşit.
Actorii care vor urca pe scena Teatrului de Artă din Deva pentru a interpreta rolurile din spectacolul „Trei surori” sunt de la teatrul din Sibiu dar şi de la alte teatre din ţară. Aceştia au fost aleşi în urma unui casting la care s-au prezentat în jur de 30 de actori, iar regizorul Constantin Podu spune despre ei că sunt toţi extrem de talentaţi.
Regizorul Yuri Kordonsky, originar din Ucraina, a colaborat de-a lungul anilor cu teatre din Rusia, SUA, Ungaria, Luxembourg. În România a regizat piese la Teatrul Bulandra, la Teatrul Naţional din Bucureşti, dar şi la Teatrul German din Timişoara. Este profesor la o universitate în SUA, stat care i-a acordat şi cetăţenia. În prezent, mai multe spectacole regizate de Kordonsky se joacă pe scenele teatrelor din România.

One thought on “Teatrul de Artă din Deva, în febra pregătirilor pentru o viitoare premieră

  • Da, e bine pentru orașul nostru să progreseze cultural.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura