Teatrul de Artă Deva: Bilanţ remarcabil în 2018, program bogat şi ambiţios în 2019!

20 decembrie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Mircea Crivăţ

Anul 2018 a fost un an plin de evenimente prin care echipa Teatrului de Artă Deva şi-a propus să readucă publicul în sala de teatru. Găzduind pe parcursul anului 125 evenimente, din care 85 de spectacole artistice, cu 13 producţii proprii, colectivul instituţiei teatrale devene, colectiv manageriat de regizorul şi actorul Mihai Panaitescu, a reuşit să realizeze acest lucru.
Cum despre activitatea Teatrului de Artă Deva am scris cu regularitate pe parcursul acestui an, care se va încheia în scurt timp, vom evidenţia în continuare ce ne va prezenta TAD în anul viitor, deoarece programul manifestărilor cultural-artistice şi a spectacolelor de teatru este deja întocmit, fiind vorba de un program ambiţios şi bogat.
Astfel, în viitoarea stagiune nu vor lipsi cele trei evenimente de amploare, care tind să devină tradiţionale în judeţ. Este vorba de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului „Deva Performing Art Festival“. Acesta se va desfăşura în perioada 5-12 mai, şi va fi un regal de spectacole care vor avea loc atât în sală, cât şi în aer liber, pe stradă sau în parcuri.
Va urma apoi, în perioada 1-9 iulie, Festivalul Internaţional de Operă şi Muzică Clasică „Hunedoara Lirică“ ajuns la a treia ediţie. Şi la această ediţie a deja celebrului festival hunedorean, iubitorii de muzică clasică vor avea parte de spectacole de înaltă ţinută, cu artişti de talie internaţională, care se vor desfăşura la Teatrul de Artă Deva, Muzeul Magna Curia, Castelul Corvinilor şi Teatrul „I.D. Sârbu“ Petroşani.
De asemenea, teatrul devean va contribui din plin la realizarea Festivalului de Tineret „Trecut Prezent Viitor“, care se va desfăşura în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Cultelor şi Colegiul „Sigismund Toduţă“ din Deva.
Teatrul de Artă Deva va începe anul 2019 în forţă, cu un eveniment care va celebra 140 de ani de când piesa „O noapte furtunoasă“ a lui I.L. Caragiale, a fost prezentată prima oară pe o scenă de teatru.
În 18 ianuarie, la ora 17, sunteţi invitaţi la lansarea cărţii „Lanţul slăbiciunilor comunicaţionale” a prof. dr. Cristian Stamatoiu, membru UNITER şi titular al cursului de Istorie a Teatrului în cadrul Universităţii de Arte Tg. Mureş, fost titular de lectorat de Limba şi Civilizaţia Română la Universitatea din Strasbourg. Cunoscut „caragialeolog“, prof. dr Cristian Stamatoiu evidenţiază original actualitatea operei lui I.L. Caragiale. După lansarea de carte, începând cu ora 19, pe scena TAD se va juca piesa „O noapte furtunoasă“, în regia lui Mihai Panaitescu.
Dar prima premieră din 2019 va avea loc în 1 februarie. De fapt, este vorba de o… dublă premieră!
Aşadar, în 1 februarie, la ora 10, copiii sunt invitaţi în sala de spectacol pentru a-l vedea pe Peticilă şi prietenii săi în piesa „Vestitul Peticilă“, regizată de Eugen Pădureanu. În aceeaşi zi, dar de la ora 19, publicul este aşteptat la o comedie spumoasă, regizată de acelaşi Eugen Pădureanu: „Un bărbat şi mai multe femei“, de Leonid Zorin.
La sfârşitul lunii februarie, pe scena TAD se va juca în premieră „Zadarnicele chinuri ale dragostei“, de William Shakespeare, în regia lui Ştefan Iordănescu. În acest proiect, spectatorii vor avea ocazia să vadă la lucru cele două generaţii de actori, cei cunoscuţi deja publicului datorită longevităţii în activitatea teatrală deveană şi „învăţăceii“, absolvenţi ai Facultăţii „Dunărea de Jos“ Galaţi, conlucrând pentru un rezultat artistic de excepţie.
Iată care sunt propunerile Teatrului de Artă Deva pentru anul 2019:

 • „Zbor deasupra unui cuib de cuci“, adaptare după Ken Kesey, în regia lui Marius Oltean.
 • „Glory of Living“, adaptare după Rebecca Gilman, în regia lui Marius Oltean.
 • „Cafeaua domnului ministru“, spectacol în care veţi avea ocazia să-l revedeţi pe Bebe Cotimanis.
 • „Zadarnicele chinuri ale dragostei“, de William Shakespeare, în regia lui Ştefan Iordănescu.
 • „Parada“, de Alexandr Galin, în regia lui Cosmin Creţu.
 • „Un bărbat şi mai multe femei“, de Leonid Zorin, în regia lui Eugen Pădureanu.
 • „Vestitul Peticilă“, în regia lui Eugen Pădureanu.
  Acestea sunt principalele propuneri pentru anul 2019 ale TAD, dar cu siguranţă nu vor fi singurele.
  În pragul sărbătorilor de iarnă, echipa Teatrului de Artă Deva urează spectatorilor din judeţ, tuturor hunedorenilor un Crăciun liniştit, plin de bucurii şi un An Nou excepţional!
Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Anunţ finanţe 2, 21.12.2018

Anunţ finanţe 1, 21.12.2018

Consiliul Judeţean încheie anul 2018 cu un bilanţ pozitiv

Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara a prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, un bilanţ al activităţii din acest an. Investiţii realizate,...

Închide