Taxa pe boală revine: toate concediile medicale vor fi impozitate cu CASS. Programul de guvernare elimină excepțiile
Taxa pe boală, așa cum a fost numită anul trecut obligativitatea de a plăti CASS pe anumite concedii medicale, a fost reintrodusă prin noul program de guvernare 2025 – 2028, de data aceasta pentru toate certificatele, excepțiile de la plată fiind eliminate în totalitate. În prezent, doar 6,3 milioane de români contribuie, în timp ce peste 16,6 milioane beneficiază de servicii, scrie Adevărul.
Fictive
Guvernul vrea să echilibreze acest raport, motiv pentru care toți cei care intră în concediu medical vor plăti contribuția la sănătate (CASS), inclusiv categoriile exceptate până în prezent: precum cazurile de boală cronică, maternitate sau îngrijirea copiilor bolnavi. Pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei vor plăti și ei CASS, măsură care va duce la o creștere cu peste 15% a numărului de contribuabili.
Programul de Guvernare prevede „reforma concediilor medicale”, prin întărirea „integrității sistemului de asigurări sociale de sănătate și combaterea abuzurilor în acordarea concediilor medicate”.
Documentul prevede reglementarea acordării concediilor medicale și sancțiuni pentru medicii care acordă concedii medicale fictive.
Guvernul vrea ca mai mulți oameni să plătească contribuția la sănătate (CASS), pentru ca sistemul să aibă mai mulți bani.
„Creșterea bazei de plătitori la Casa de Asigurări: Descurajarea acordării de concedii medicale fictive: controale asupra medicilor și beneficiarilor de concedii. Eliminarea scutirii CASS pentru toate concediile medicale; Creșterea cu 20% a bazei de contribuabili a CASS, prin eliminarea excepțiilor. (Plătitori 6.3 milioane – beneficiari 16.6 milioane); Creșterea cu peste15% prin aplicarea CASS la pensiile mari”, se precizează în documentul citat.
„Taxa pe boală” a fost aspru criticată anul trecut, în aprilie, după îndelungi negocieri, stabilindu-se că sunt exceptate de la plata contribuției pe sănătate indemnizaţiile de concediu medical ale persoanelor aflate în concediu de maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, pentru boli oncologice, pentru TBC, HIV/SIDA, pentru boli cardiovasculare, arsuri grave (marii arşi), dar şi pentru urgenţe medico-chirurgicale. (A.N.)