Actualitate

Țările cele mai fericite din lume. Cine deține supremația de șapte ani și pe ce loc este România

Țările cele mai fericite din lume sunt cele nordice. SUA nici măcar nu au intrat în top 20. Este pentru prima dată când s-au clasat atât de prost de când a fost creat World Happiness Report, în 2012.

Bătrâni și tineri
Raportul Fericirii Mondiale a apărut și, din nou, țările nordice fredonează îm­preună cu cele mai mari scoruri. Țara
nr. 1, Finlanda, și-a menținut cla­sa­mentul de șapte ani consecutiv. Cea mai fe­ricită ţară din lume pentru per­soanele sub 30 de ani este Lituania. Potrivit raportului, bătrânii sunt acum semnificativ mai fericiţi decât tinerii în ţări precum Norvegia, Suedia, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Spania. Este invers în Portugalia şi Grecia. Aici, tinerii sunt mai fericiţi decât bătrânii.
Fericirea a scăzut atât de mult în rândul tinerilor din America de Nord, încât tinerii din această țară sunt acum mai puțin fericiți decât cei în vârstă. Aceste scoruri scăzute au contribuit la scoaterea Statelor Unite din primele 20 de locuri pe lista generală pentru prima dată de la prima publicare a raportului, în 2012.

De ce criterii a ținut cont raportul
Raportul se bazează pe datele unui sondaj global efectuat în peste 140 de țări. Țările sunt clasate în funcție de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieții lor în cei trei ani precedenți, în acest caz, între 2021 și 2023. Raportul este un parteneriat între Gallup, Oxford Wellbeing Research Centre, Rețeaua de soluții pentru dezvoltare durabilă a ONU și un comitet editorial. Finlanda, țară cu vreme rece, unde luminile nor­dice dansează iarna și soarele de vară strălucește toată noaptea, are multe de învățat când vine vorba de condițiile sociale potrivite pentru fericire. Ra­portul analizează șase variabile-cheie pentru a explica evaluările vieții: PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, spe­ranța de viață sănătoasă, libertatea, generozitatea și percepția corupției. Vecinii nordici ai Finlandei au obținut, de asemenea, scoruri ridicate, cu Danemarca (nr. 2), Islanda (nr. 3) și Suedia (nr. 4) în primele cinci locuri, iar Norvegia (nr. 7) s-a clasat confortabil în top 10.
România se clasează pe locul 32 în topul celor mai fericite ţări din 143 de ţări. Anul trecut, ţara noastră se afla pe locul 24, potrivit Raportului Mondial al Fericirii. Finlanda este pe primul loc pentru al şaptelea an consecutiv.

Cele mai fericite 20 de țări din lume în 2024:
1. Finlanda
2. Danemarca
3. Islanda
4. Suedia
5. Israel
6. Olanda
7. Norvegia
8. Luxemburg
9. Elveția
10. Australia
11. Noua Zeelandă
12. Costa Rica
13. Kuweit
14. Austria
15. Canada
16. Belgia
17. Irlanda
18. Cehia
19. Lituania
20. Regatul Unit

În partea de jos a listei Afganistanul rămâne cea mai slab clasată țară din lume în ceea ce pri­vește fericirea. Liban, Lesotho, Sierra Leone și Congo se află, de ase­menea, pe ul­ti­me­le lo­curi, scrie CNN.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura