Târgul de la Pui, de neoprit

Magdalena Şerban

Vestitul târg de toamnă de la Pui s-a ţinut şi în acest an pe data de 14 octombrie, fiind luate măsuri speciale de prevenire a răspândirii Covid – 19, asfel încât acţiunea să se desfăşoare în condiţii de maximă siguranţă.
Manifestarea are o vechime consi­de­rabilă, chiar de secole după cum spun unii, fiind musai ca tradiţia ei să con­tinuie. Prin urmare, toată su­fla­rea Ţării Haţegului a luat pul­sul nego­ţului, aici găsindu-se cam orice, de la turtă dulce, la ceaune, haine noi sau second-hand, le­gume şi fructe care mai de care, precum şi diverse obiecte de uz gospodăresc sau agri­col, etc. Oamenii au venit cu inima deschisă, aşa cum o fac mereu.
„S-a purtat mască de protecţie şi am rugat lumea să respecte normele de igienă şi conduită sanitară, pentru a-şi proteja propria sănătate şi viaţă, dar şi pentru a-i proteja pe toţi cei din jur. Noi ne asociem cu acest eveniment, ne defineşte ca şi comunitate şi ne-a promovat zona atâta timp. Ar fi fost o lipsă de respect faţă de înaintaşi, dar şi faţă de toţi cei care ţin la obiceiuri să punem frână acum. Este o mare şansă pentru bieţii gospodari care muncesc pe brânci să aibă grijă de animale, se zbat să-şi lucreze terenurile agricole şi să obţină o recoltă bună. În plus, e bucuria tuturor, de la mic la mare, oferta fiind una vastă. Le mulţumesc localnicilor, participanţilor din diverse colţuri ale judeţului şi chiar din afara lui, musafirilor şi oricărui cetăţean care a decis să nu renunţe la a ne vizita, în ciuda pandemiei care parcă vrea să ne ia orice urmă de socia­lizare. Le mul­ţumesc că au res­pec­tat normativele în vi­goare şi au conştientizat că doar uniţi şi asumaţi pu­tem învinge acest virus ne­iertător. Multă să­nă­tate şi mult bine”, a afir­mat Victor Stoica (foto), primarul din Pui.
De departe cel mai mare of al acestuia e că la fel ca şi la ediţiile din 2018 şi 2019, restricţiile impuse de auto­rităţile sanitar-veterinare au afectat grav târgul de toamnă, neputând fi comercia­li­zate animale. Dacă în trecut se puteau admira exemplare superbe de porci, turme de oi şi vaci de expoziţie, chiar cai, acum, fermierii au fost nevoiţi să se reorienteze.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.