ActualitateFlash

Tăierile din Parcul Naţional Retezat, sistate

Carmen Cosman

Tăierile din zona tampon a Parcului Naţional Retezat au fost sistate, din ordinul reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV), care efectuează un control în zonă.

 
Atât ITRSV, cât şi Corpul de Control al Romsilva au verificat modul în care s-a făcut exploatarea lemnului din zona Parcului Naţional Retezat, mai ales că există informaţii conform cărora defrişările au atins şi aria protejată, pe lângă zona de conservare durabilă, sau aşa-numita zonă tampon. Prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dezsi, a declarat că „în timpul controlului, ITRSV a emis ordin de încetare a lucrărilor, interzicând orice fel de exploatare. Concluziile vor fi înaintate atât conducerii Romsilva, cât şi Ministerului Mediului”. Iar după analizarea atentă a problemei, în urma verificărilor efectuate în teren, vor fi luate şi măsurile care se impun.

 

Gândacul vinovat
Reprezentanţii Direcţiei Silvice Hunedoara au precizat că tăierile s-au făcut din cauză că peste 1.200 de molizi din Parcul Naţional Retezat sunt afectaţi de  „gândacul tipograf” – Ips typographus, care atacă arborii. Dintre cei 1.200 de copaci atacaţi de gândac, 200 se află în zona de protecţie specială a PNR, iar 1.000, în zona tampon a Rezervaţiei Naturale. De asemenea, aceştia au precizat că aproape 10 la sută dintre arborii tăiaţi au fost verzi, însă coronamentul lor a fost infestat de către insectă. Pentru că exista suspiciunea că nu toţi arborii doborâţi la pământ au fost atacaţi de gândac, instituţiile abilitate au demarat mai multe verificări în zona ariei protejate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.