Actualitate

Syracusia, cea mai mare navă a antichităţii, construită de Arhimede

Syracusia a fost o navă legen­dară, construită de genialul ma­tematician și inginer Arhimede, în secolul al III-lea î.Hr., la co­manda regelui Hieron al II-lea al Siracuzei. Considerată cea mai mare navă din antichitate, Syracusia era o adevărată minune a tehnologiei și a luxului, capabilă să transporte sute de oameni și provizii, dar și să servească ca navă de război în caz de nevoie.

Cum a fost construită
Potrivit scriitorului grec Athenaeus din Naucratis, care citează o lu­crare pierdută a lui Moschion din Phaselis, Arhimede a fost însăr­ci­nat de regele Hieron al II-lea al Siracuzei să proiecteze o navă care să depășească orice altă navă existentă la acea vreme. Arhimede a acceptat provocarea și a con­ce­put o navă cu dimensiuni im­pre­sio­nante pentru acele vremuri. Astfel, conform datelor des­co­pe­rite, nava Syracusia ar fi avut 55 de metri lungime, 14 de metri lățime și 13 metri înălțime. Pentru a cons­trui o astfel de navă, Arhimede a folosit lemn de cedru din Liban, bronz, fier și plumb. Se spune că au fost folosite materiale cât pen­tru construirea a 50 de nave obiş­nuite. De asemenea, inginerul a inventat un sistem ingenios pentru a pompa apa care se scurgea prin carenă (partea exterioară a cor­pului unei nave, care se găsește sub linia de plutire): un șurub ro­ta­tiv montat în interiorul unui cilin­dru, cunoscut astăzi sub numele de șurubul lui Arhimede sau şu­ru­bul fără sfârşit, scriu cei de la desprelume.ro.

Cum era amenajată
Syracusia nu era doar o navă uriașă, ci și una foarte bine dotată și decorată. Nava avea opt punți, dintre care două erau rezervate pentru echipaj și pasageri, iar ce­le­lalte șase pentru transportul măr­fu­rilor. Conform aceluiaşi Moschion din Phaselis, nava ar fi putut trans­porta până la 1.900 de pasageri, inclusiv soldați și marinari, precum şi o catapultă. De asemenea, mai transporta şi animale şi provizii. Nava avea și un sistem de balast pentru a menține stabilitatea în caz de furtună. Pe puntea prin­ci­pală se aflau cabinele pasagerilor, care erau decorate cu picturi, mo­zaicuri și sculpturi. Una dintre ca­bine era destinată regelui Hieron și soției sale, care beneficiau de un pat matrimonial cu baldachin, o baie cu apă caldă și rece și un sis­tem de încălzire prin pardoseală.
Pe aceeași punte se găsea și un templu dedicat zeiței Afrodita, care avea un altar din marmură și o statuie din aur. Pe puntea superioară se aflau facilitățile pentru agrement și relaxare. Astfel, se spune că această punte era decorată cu o grădină cu plante exotice și fântâni arteziene, un gimnaziu cu bazine pentru înot și lupte grecești, un solarium cu șezlonguri și umbrele și o sală de banchet cu mese rotunde și scaune tapițate. Pe această punte se găsea și postul de comandă al navei.

Cum era folosită uriaşa navă
Syracusia a fost construită inițial ca o navă pentru călătorii de lux. Ulterior, regele Hieron a decis să o ofere cadou regelui Ptolemeu al III-lea al Egiptului, care era aliatul său. Pentru asta, a fost nevoie ca nava să străbată Marea Mediterană până la Alexandria, acolo unde se afla reședința regală egipteană. Pe drum, Syracusia i-a impresionat pe toți cei care au văzut-o, fiind admirată și temută deopotrivă. Potrivit lui Ateneus din Naucratis, Syracusia a ajuns cu bine la Alexandria, acolo unde a fost primită cu onoruri de regele Ptolemeu al III-lea. Acesta a fost atât de încântat de cadou, încât i-a oferit regelui Hieron multe daruri prețioase. Syracusia a rămas în Egipt, fiind folosită ca navă regală pentru deplasările pe Nil. Nu se știe ce s-a întâmplat cu ea după moartea lui Ptolemeu, dar se presupune că a fost distrusă sau abandonată. Syracusia este o dovadă a geniului și creativității lui Arhimede, care a reușit să construiască o navă fără precedent în istorie. Această navă legendară mai simbolizează şi puterea şi bogăţia Siracuzei, care era unul dintre cele mai importante oraşe ale lumii antice.