Supăraţi că nu au putut dona sânge

24 septembrie 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

02 donare-sange-vt

Nicolle Ebner

Şase tineri motociclişti din Timişoara, veniţi la Deva să doneze sânge ca să-şi ajute un prieten, au făcut cale-ntoarsă, fără a-şi putea duce la bun sfârşit gestul camaraderesc, deoarece, la Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină (CJTS) Deva, li s-a refuzat donarea de sânge.

Refuzaţi fără menajamente…
Când au auzit că unul dintre membrii trupei de motociclişti a avut un accident grav, fiind internat la Spitalul Judeţean Deva, cei şase motociclişti din Timişoara au pornit într-un suflet spre Deva, cu gândul de a-şi ajuta camaradul, donând o cantitate cât mai mare de sânge. Spre revolta lor, medicii de la CJTS Deva au spus că acest lucru nu se poate. „Înţelegeam dacă ne-ar fi făcut nişte analize din care să reiasă că sângele nu este bun, dar nici măcar atât nu au vrut să facă”, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, unul dintre motocicliştii refuzaţi. 
…spre binele lor
Directorul CJTS Hunedoara, Viorica Hălmagiu, spune însă, că refuzul a fost spre binele tinerilor. „Tinerii, cred că au călătorit toată noaptea şi erau obosiţi. Se vedea cu ochiul liber, fără să mai fie supuşi unor teste. În plus, erau şocaţi şi agitaţi, din cauza accidentului suferit de colegul lor. Ori un organism obosit nu rezistă la o donaţie de 400 ml de sânge, deci, am evitat o situaţie neplăcută, care putea deveni dramatică. Noi ştim riscurile unui astfel de gest, iar refuzul nostru a fost spre binele lor. Pentru a dona sânge, donatorul nu are voie să consume băuturi alcoolice înainte cu 48 de ore, şi să conducă maşina sau motocicleta, înainte cu 24 de ore. După ce se calmează, după ce se odihnesc, îi aşteptăm cu plăcere. Iar pentru prietenul lor, am avut suficiente rezerve de sânge”, declară Viorica Hălmagiu, director CJTS Deva.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Fără „floricele”, dar învingători

Antrenorul naţionalei de futsal, spaniolul Sito Riviera, i-a determinat pe tricolori să renunţe la pornirile artistice şi să fie mai...

“Piraţii” şoselelor, luaţi la puricat

De la începutul anului, poliţiştii Serviciului Rutier Hunedoara au întocmit 18 dosare penale şoferilor prinşi transportând pasageri în regim de...

Bulina alba

Vasile Iorgovan, director coordonator AJOFM Hunedoara

Închide