Actualitate

Suflet în sufletul neamului său

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, a marcat la începutul lunii mai împlinirea unui secol de la plecarea din această lume a îndrăgitului poet George Coşbuc. La Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva a fost organizată o manifestare cultural-educativă dedicată acestei comemorări, printr-o prezentare amplă şi bine documentată a vieţii şi operei poetului.

George Coşbuc este una dintre cele mai vii şi mai înflăcărate voci ale liricii româneşti, personalitate de frunte a culturii române care a părăsit această lume în urmă cu exact 100 de ani, la 9 mai 1918. În anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri era imposibil să nu ne amintim de marele patriot care a fost George Coşbuc, de versurile sale care au pătruns în sufletele a zeci de generaţii, versuri care i-au însoţit pe români din copilărie până în ultima zi a vieţii. Poeziile lui George Coşbuc – fie ele de dragoste, fie cele patriotice – au o muzicalitate şi o armonie care le fac îndrăgite, accesibile, spunând în cuvinte tot ceea ce fiecare om ar dori să exprime. Întreaga creaţie poetică a lui George Coşbuc este străbătută de un puternic fior patriotic, de dragoste pentru popor, pentru pământul românesc, pentru istoria noastră. De peste un secol, poeziile lui George Coşbuc fac parte din comoara noastră culturală, versurile lui le cunoaştem toţi, la fel şi îndrăgitele cântece compuse pe aceste versuri. Puţini sunt acei români cărora să nu le tresară inima auzind cântece ca „Numai una”, „La oglindă”, la fel cum puţini sunt cei care nu se emoţionează citind versurile celui care a fost „suflet în sufletul neamului” său românesc.
George Coşbuc n-a avut fericirea să vadă România întregită, soarta a fost nemiloasă cu el, iar firul vieţii i s-a frânt la 9 mai 1918, cu şase luni înainte de făurirea Marii Uniri. Marele istoric Nicolae Iorga a consemnat cum nu se poate mai bine acest adevăr trist: „Cel ce a cântat toate vitejiile neamului, de la Gelu al legendei până la dorobanţii din 77, moare fără să fi văzut cu ochii sub steag pe aceia cari au onorat din nou sfântul drapel al ţării.
Să lăsăm ca asupra frunţii lui palide, acum liniştite, să cadă o umbră mângâietoare a depărtatului tricolor nevăzut.”
De aceea, am considerat că avem datoria patriotică de a evoca figura acestui poet drag inimilor noastre în anul Centenarului Marii Uniri.
Poeziile sale vor trece şi de aici înainte din generaţie în generaţie ca o veritabilă ştafetă a dragostei de ţară, a dragostei pentru istoria noastră, pentru minunatele noastre locuri, pentru sufletul românesc atât de bine zugrăvit de poet.
Iar aici, la Deva, atunci când trecem prin parcul Cetăţii, să citim cu emoţie aceste versuri ale lui George Coşbuc din poezia „Graiul neamului”, de pe postamentul statuii lui Decebal şi să ne plecăm o clipă frunţile în memoria acestui îndrăgit poet al românilor:
„Dar nestrămutaţi strămoşii
Tot cu arma-n mâini au stat:
Au văzut şi munţi de oase,
şi de sânge râuri roşii,
Dar din ţara lor nu-i scoase
Nici potop şi nici furtună.”
Ca de obicei, la finalul prezentării au fost adresate publicului întrebări despre viaţa şi opera lui George Coşbuc, cei care au oferit răspunsuri corecte fiind recompensaţi cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană.
Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Deva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura