Stiri

Ştiri – 19.06.2009

Fără taxă de urgenţă pentru cazierul judiciar
Începând de ieri, nu se mai percepe taxa de urgenţă pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar. Termenul de eliberare a actului este de trei zile lucrătoare de la data depunerii cererii. Astfel, cetăţenii care solicită eliberarea certificatului de cazier judiciar nu vor mai prezenta la ghişeu chitanţa care atestă plata, la Trezorerie, a taxei de urgenţă, ci se vor prezenta doar cu cererea–tip, timbrul fiscal şi cartea de identitate. Dacă nu au antecedente penale şi sunt născuţi în judeţul Hunedoara, certificatul de cazier judiciar le este eliberat pe loc. În caz contrar, acesta se eliberează în cel mult trei zile de la data depunerii cererii. (A. Năstase)
 
Pescar înecat în Mureş
Ieri dimineaţă, un pescar a apelat 112, anunţând moartea unui bărbat în apele Mureşului, la ieşirea din comuna Brănişca. Imediat, un echipaj, format din patru pompieri, de la Detaşamentul din Deva, a pornit spre locul indicat. Deşi pompierii erau pregătiţi să intervină cu o barcă pentru scoaterea din apă a cadavrului, au reuşit să-l aducă la mal cu ajutorul unei căngi, trupul fiind căzut în apă mică. Victima, un bărbat de 53 de ani din Petrila, se afla la pescuit împreună cu alţi prieteni. Peste noapte, pescarii s-au adăpostit în corturi. Dimineaţa devreme, bărbatul, se pare că a ieşit din cort şi s-a îndreptat spre malul râului. Câteva ore mai târziu, prietenii săi l-au găsit căzut cu faţa în jos în apă, fără viaţă. (A. Năstase)
 
Planul de restructurare a Poştei Române
Strategia de restructurare a companiei Poşta Română prevede externalizarea serviciilor financiare nebancare, organizarea pe centre de profit a activităţilor conexe şi îngheţarea numărului de angajaţi în acest an, estimându-se că profitul brut al companiei va creşte, până în 2014, la 300 milioane lei. Realizarea unui joint-venture cu o firmă de asigurare, încheierea de convenţii cu administraţiile locale pentru încasarea taxelor şi impozitelor, extinderea codurilor poştale detaliate pentru trecerea la sortarea automată a trimiterilor poştale, revizuirea instrucţiunilor de lucru şi a timpilor de normare a personalului poştal, introducerea obiectivelor de performanţă la nivelul unităţilor de bază şi a angajaţilor, înlocuirea parcului auto sunt alte măsuri de eficientizare a activităţii companiei.
 
Se măreşte durata concediului pentru creşterea copilului
Noul acord-cadru încheiat, ieri, de partenerii sociali europeni măreşte durata concediului pentru creşterea copilului de la trei, la patru luni pentru fiecare părinte şi se aplică tuturor lucrătorilor angajaţi, indiferent de forma contractului lor de muncă. De asemenea, acest acord specifică faptul că se aplică tuturor lucrătorilor, indiferent de forma contractului lor de muncă (contract cu durată limitată, lucru la timp parţial) şi oferă posibilitatea părinţilor care revin la lucru după concediul pentru creşterea copilului să solicite adaptarea condiţiilor lor de muncă (a orelor de lucru, de exemplu), conferă o protecţie sporită, nu numai împotriva concedierilor, ci, de asemenea, şi împotriva oricărui tratament defavorabil determinat de exercitarea dreptului la concediu pentru creşterea copilului.
 
Situaţia economică din România este critică
Situaţia economică din România este evaluată drept critică, iar aşteptările experţilor financiari privind perspectivele economiei în următoarele şase luni au redevenit negative în luna iunie, scăzând cu 13,9 puncte, la -2,2 puncte, faţă de luna mai, potrivit institutului german ZEW. Percepţia analiştilor referitoare la situaţia actuală s-a îmbunătăţit cu 1,1 puncte, însă rămâne critică, la un nivel negativ foarte ridicat, respectiv -68,1 puncte, se arată într-un comunicat al institutului. Cei mai mulţi dintre paticipanţii la studiul realizat de ZEW, în colaborare cu Erste Group, respectiv 43,8 la sută, estimează că situaţia economiei româneşti va rămâne neschimbată în următoarea perioadă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.