FlashPolitica si administratie

Statuia lui Petru Groza, între Deva şi Bãcia

Sorina Popa

Ieri, aleşii locali de la Deva au discutat un proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii statuii dr. Petru Groza, din domeniul public al municipiului şi administrarea Consiliului Local Deva în domeniul comunei şi administrarea Consiliului local Băcia.
Statuia, care în 2007 a fost mutată în satul natal al fostului premier comunist, are o greutate de peste trei tone. La iniţiativa primarului comunei Băcia, Emil Rîşteiu, statuia a fost transportată acolo, din curtea Prefecturii, unde se afla, după ce a fost dată jos de pe soclu.

Unii da, alţii ba

„Ar fi păcat să dăm această statuie, deoarece ea aparţine Devei. Sunt câteva tone de bronz, ea este valoroasă. Propun să găsim o soluţie, pentru ca ea să fie amplasată în curtea casei familiei Groza din municipiul Deva. La Băcia, nu o mai vede nimeni, va sta acolo, printre găini şi câini, la ţară”, le-a spus consilierul local PNL Sandu Borbeanu, ieri, colegilor din Consiliul Local Deva.
Un alt ales local, Ioan David, a susţinut că dr. Petru Groza a fost o personalitate şi „nu are rost ca el să fie văzut ca acela care a adus tancurile ruseşti peste noi. Să nu cădem în extrema cealaltă şi să-l judecăm. Doar istoria poate să facă asta”. Viceprimarul Marcel Morar a afirmat că solicitarea primarului comunei Băcia şi a aleşilor locali de acolo, de a le fi dată statuia respectivă, este justificată. „Statuia va fi montată în curtea casei familiei Groza din Băcia. De 21 de ani, familia fostului premier nu şi-a manifestat dorinţa ca statuia să fie aşezată în curtea casei din Deva”, a spus viceprimarul Marcel Morar. La final, consilierii locali deveni au amânat luarea unei decizii, până la contactarea familiei lui dr. Petru Groza.

Din 1963, până în 1995

Până în anul 1995, statuia din bronz a lui dr. Petru Groza s-a aflat în faţa Primăriei Deva. Amplasarea ei aici a fost decisă în 1958, după moartea lui Groza, de către prezidiul Marii Adunări Naţionale. Statuia a fost pusă pe soclu în Piaţa Unirii în 1963, în locul monumentului „Horea, Cloşca şi Crişan“, şi a rămas acolo până în jurul lui 1995, când a fost înlocuită cu statuia împăratului Traian.

Dr. Petru Groza s-a născut la 7 decembrie 1884, în localitatea hunedoreană Băcia, şi a decedat la 7 ianuarie 1958. El a deţinut postul de prim-ministru al României în primele două guverne comuniste, între anii 1945 şi 1947 şi 1947 şi 1948.

3 comentarii la „Statuia lui Petru Groza, între Deva şi Bãcia

  • E o timpenie sa nu iti asumi istoria.Si ce o sa facem,imprastiem praf peste tot ? Pentru ca in momentul actual nu sintem capabili sau nu sintem lasati sa punem repere noi.Imparatul Traian a fost un cuceritor care a facut sa curga riuri de singe geto-dac,dar Tropaeum Traiani ridicat in cinstea lui exista si azi la Adamclisi dindu-ne sansa sa „palpam” istoria.De ce mai exista la altii marturiile de la Dachau sau Auschwitz care au stat marturie la cuplite orori ?Pentru a nu le repeta.”Cei ce uita istoria,sint condamnati sa o repete !”Asta dorim oare ?

  • A se vedea ce urma sa se intample cu Romania daca nu era GROZA.
    Credeti ca el si-ar fi dat banca de bunavoie daca nu stia ce o sa se intample.
    A spus cunoscutilor : O s-o trageti cu acestia vre-o 50 de ani (barca pe uscat :)))

  • Locul lui este la coșul de gunoi al istoriei și atît . In localitatea Băcia este amplasat un bust al personajului de tristă amintire . Asta spune de fapt câtă cultură au mai marii localității, de ieri și de azi . Rușine!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura