Actualitate

SRI a declasificat dosarul intern al Revoluției din 1989. Hellvig: Statul român trebuie să condamne cu adevărat comunismul

La propunerea directorului SRI, Eduard Hellvig, a fost declasificat, ieri, dosarul despre implicarea cadrelor Departamen­tu­lui Securității Statului în evenimentele din 1989, anunță Serviciul Român de Informații într-un comunicat, scriu cei de la digi24.

Perioada de criză
„Dosarul declasificat a făcut parte din investigațiile Comisiei “Decembrie 1989”, instituită în anul 1991 la nivelul Senatului României cu scopul de a cerceta eve­ni­men­tele din Bucureşti şi din ţară din perioada 1-31 decembrie 1989. Declasificarea dosa­rului face parte din proiectul anunţat an­terior de conducerea SRI de a aduce la lumină întregul set de documente cu privire la evenimentele din 1989, în spiritul unei depline transparenţe, cu scopul de a oferi cercetătorilor şi istoricilor instrumente de cunoaştere asupra perioadei în cauză”, precizează SRI. „Înțelegerea prețului pe care unii oameni l-au plătit pentru aceste idealuri (ale Revoluției -n.n.) nu se poate rea­liza complet în absența unui concept-cheie: adevărul! Și mă refer aici, în primul rând, la adevărul privitor la evenimentele sân­ge­roase din 1989”, a declarat directorul SRI, Eduard Hellvig.

Așteaptă încă răspunsuri
„Din păcate, sute de familii încă așteaptă răspunsuri, sute de victime încă își așteaptă liniștea, iar milioane de români încă aș­teaptă acest adevăr pentru a închide o dată pentru totdeauna unul din capitolele cele mai sângeroase ale comunismului ro­mâ­nesc. Adevărul nu are un început sau un final. Tot așa cum el nu aparține cuiva anu­me. Noi toți, însă, suntem responsabili pentru rezultatul lui deplin, iar acela va fi istorie. Avem, astfel, obligația de a-l căuta continuu, cu toată energia”, susține Hellvig. Acesta a anunțat că a desecretizat și pu­blicat pe site-ul SRI toate documentele pe care instituția le mai avea în păstrare cu privire la Revoluția din 1989: ”Sper că prin acest demers, orice frântură suplimentară de informație adusă la lumină va putea contribui la scrierea istoriei. Un semn că statul român trebuie să se scuture și să con­damne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul. Și nu doar comunismul, pentru că și fosta Securitate a avut o contribuție importantă la reprimarea sângeroasă a ma­nifestanților anticomuniști din decembrie 1989. Acel aparat represiv al statului român de atunci, este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea Partidului Comunist și conducătorilor săi, nu era un serviciu de informații dedicat apărării cetățenilor. Eroii pe care îi comemorăm merită adevărul. Pen­tru că ei nu au luptat pentru idei abs­tracte sau pentru diferitele linii politice”.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura