Spitalul sufocat de răceli

Nicolle Ebner

Campania privind pericolul virusului A/H1N1 a creat panică în rândul devenilor. Se pare că nici medicii de familie nu-şi asumă riscul tratării la domiciliu a răcelilor de sezon şi-şi trimit, la rândul lor, toţi pacienţii la spital. Prin urmare, Urgenţa Spitalului Judeţean Deva este asaltată de devenii care se prezintă la unitatea medicală şi solicită servicii de specialitate la cel mai mic simptom de răceală. Un medic din „linia întâi” a fost diagnosticat cu virusul A/H1N1, iar în spital, medicii au fost dotaţi cu măşti cu triplă protecţie.

Panică şi temeri exagerate
Potrivit managerului Spitalului Judeţean Deva, Dan Florea, Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) este sufocată de pacienţi, în special în week-end, când medicii de familie nu lucrează. „Toţi vin la spitalul judeţean sâmbăta şi duminica, deoarece atât locuitorii, cât şi medicii de familie, consideră ca suspecte chiar şi gripele obişnuite. Consider că medicul de familie ar trebui  să se ocupe de pacienţi şi doar cazurile grave să le îndrume spre secţiile de boli infecţioase. Am ajuns să ne sufocăm pur şi simplu, din cauza numărului mare de solicitări. S-a creat un val de panică, din cauza temerilor exagerate cu privire la gripa de tip nou”, declară managerul Spitalului Judeţean Deva. Numai ieri dimineaţă, între orele 8.00 şi 12.00, la UPU se înregistrase un număr de 40 de consultaţii, dintre care peste 30 pentru viroze respiratorii de sezon. „În 24 de ore ajungem şi la 120-130 de consultaţii, în condiţiile în care, Spitalul Judeţean Deva este în carantină de mai multe săptămâni, fiind interzise până şi orele de vizită”, menţionează dr. Dan Florea.

Primul medic afectat de virusul A/H1N1
Însă, valul de solicitări pentru UPU a anihilat măsurile de carantină, iar victima virusului a căzut chiar unul dintre medicii de la urgenţă. „După ce s-a confirmat virusul la colega noastră, am luat măsuri speciale de protecţie. Folosim măşti cu triplu filtru de protecţie, în special la urgenţă şi contagioase. În plus, am primit vaccinurile iar în această dimineaţă, la ora 9.00, începem şi imunizarea personalului. Începem cu urgenţa şi infecţioase, apoi cu secţia de nou născuţi, ginecologie, iar până miercuri sau joi, ne vaccinăm cu toţii”, a menţionat managerul Dan Florea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.