Şpaga pentru medici poate deveni legală

9 iulie 2014 | 1 Comentariu | Publicat in: Eveniment

03 spaga mediciNatalia Bumbac

În plină perioadă estivală, reprezentanţilor noştri la nivel înalt le vin tot felul de idei năstruşnice, pentru a găsi soluţii la problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate.
Zilele acestea, Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a făcut o propunere de-a dreptul surprinzătoare. Acesta a găsit soluţia ca medicii să fie mulţumiţi de veniturile financiare pe care le au. Într-o declaraţie de presă făcută de reprezentantul ministerului, recompensarea medicilor de către pacienţi ar trebui oficializată, iar pentru banii pe care îi oferă şpagă, pacienţii ar trebui să primească chitanţă. În acest fel, toată lumea ar fi mulţumită. Pacienţii nu ar mai trebui să facă rost de plicuri pentru a pune banii şi ar scăpa şi de stresul provocat de momentul înmânării cadoului. Medicii ar fi mai relaxaţi şi nu ar mai fi expuşi la pericolul de a fi acuzaţi de luare de mită. Statul ar avea şi el de câştigat din toată această poveste, pentru că ar pune impozit pe banii daţi de pacienţi.
Unii i-au compătimit, iar alţii i-au înjurat
Despre aceste lucruri, hunedorenii cu care am reuşit să stăm de vorbă, au avut păreri împărţite. Toţi au declarat că au oferit „cadouri” medicilor pentru a fi trataţi cu mai multă atenţie şi o vor face de fiecare dată când va fi nevoie. Tot ei ne-au spus că nu le-a cerut nimeni nimic, doar că atunci când nu eşti “atent” cu medicul, s-ar putea ca nici el să nu fie atent cu tine. Despre oficializarea acestor recompense, nu au avut un punct de vedere clar. Unii spuneau că nu le foloseşte la nimic chitanţa, iar alţii erau de acord, dar nu le-a venit să creadă că aşa ceva este posibil. Printre cei cu care am stat de vorbă, o hunedoreancă era de-a dreptul revoltată. A aşteptat de dimineaţă de la ora 5.00 să intre la medic şi chiar dacă înaintea ei mai era o doamnă, care a primit bonul de ordine cu numărul unu, ei i-au dat bon cu numărul 21, deşi era a doua la rând. Chiar dacă a fost lăsată să aştepte, femeia ne-a mărturisit că a fost atentă cu medicul, pentru că va avea nevoie de serviciile acestuia şi pe viitor. Un alt domn, de vreo 50 de ani, atunci când l-am întrebat ce părere are despre aceste lucruri, a început să rostească cuvinte grele, nu doar la adresa medicilor ci la toată conducerea ţării şi a fiecărui român în parte. Concluzia ne-a dat-o o doamnă mai în vârstă, care ne-a spus în felul următor: „românii sunt obişnuiţi să dea mită, indiferent sub ce formă, oricum o vor face. Iar medicii au nevoie să fie motivaţi pentru a nu mai lua drumul pribegiei şi pentru a-şi face meseria cu demnitate şi în condiţii decente la ei în ţară.”

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. florin spune:

    platiti medici cu salarii decente si pe urma vorbiti

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Un hunedorean şi-a propus să traverseze Canalul Mânecii

Petroşăneanul Avram Iancu, de profesie bibliotecar, primul român care şi-a propus să traverseze înot Canalul Mânecii, va pleca azi spre...

Duelul cailor putere la „Raliul VTM Hăşdat”

Aproximativ 30 de piloţi licenţiaţi şi amatori din judeţ, dar şi din ţară, sunt aşteptaţi să-şi etaleze măiestria la ediţia...

Autoturism lovit de un tren accelerat la Ruşor

O şoferiţă a scăpat ca prin minune cu viaţă după ce maşina în care se afla a fost lovită de...

Închide