ActualitateFlash

Şomerii îşi rotunjesc veniturile muncind la negru

Nicolle Ebner

Mai bine de 50 la sută din agenţii economici amendaţi de către inspectorii ITM Hunedoara, pentru nereguli, au fost sancţionaţi, pentru că practicau munca la negru. Deoarece există semnale că printre muncitorii fără forme legale sunt şi şomeri care-şi rotunjesc veniturile muncind la negru, ITM Hunedoara a încheiat un protocol de colaborare cu AJOFM Hunedoara.

Protocol între ITM şi AJOFM

În primul trimestru al acestui an, inspectorii ITM Hunedoara au verificat peste 600 de societăţi comerciale şi agenţi economici, fiind aplicate 101 amenzi în valoare totală de aproape 400.000 lei. Un număr de 57 de sancţiuni, în valoare de 275.500 lei, au fost date pentru depistarea de muncitori fără forme legale (muncă la negru). „Am găsit 92 de persoane, dintre care 48 femei, muncind fără forme legale. De obicei, oamenii nu fac nici un fel de declaraţii reale, spunând doar ceea ce îi învaţă patronii, cum că lucrează doar de două-trei zile. Avem semnale că printre cei care muncesc sunt şi şomeri, însă este greu de dovedit, deoarece legea nu ne permite să-i legitimăm. Tocmai de aceea, de curând, am început o colaborare cu AJOFM Hunedoara, instituţie căreia îi trimitem lista cu toate firmele sancţionate pentru munca la negru”, a declarat Cristian Moisă, şef serviciu Corp control relaţii de muncă, în cadrul ITM Hunedoara. Pe acest segment, s-a propus înăsprirea legislaţiei, însă, pentru descurajarea muncii la negru, nu s-a obţinut decât dublarea valorii amenzilor. Anul trecut, au fost depistaţi doi şomeri, care lucrau fără forme legale, pentru a-şi rotunji veniturile familiale.

Potrivit inspectorului Cristian Moisă, persoanele depistate muncind fără forme legale refuză să dea declaraţii, de teamă să nu-şi piardă ori indemnizaţia de şomaj-odată ce sunt descoperiţi, ori locul de muncă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura