Comunitate

Şomerii care se angajeazã în alt oraş pot cere bani de chirie de la stat

Magdalena Şerban

Şomerii care se încadrează în muncă într-o altă localitate, aflată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu/reşedinţă, pot primi cel mult 900 de lei pe lună, timp de maximum 36 luni.

Condiţii de eligibilitate
Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2017, unul dintre actele normative la care s-au adus completări este Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Astfel, s-a stabilit acordarea unei prime de relocare ce constă în 75 la sută din suma destinată asigurării cheltuielilor de chirie şi utilităţi, aceasta fiind plafonată la 900 de lei. Suma este neimpozabilă şi se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Pentru a beneficia de aceşti bani, persoanele interesate trebuie să facă o cerere şi să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiţii: să fie înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, să se angajeze în baza unui contract de muncă cu normă întreagă, pentru cel puţin 12 luni, localitatea unde trebuie prestată munca să fie situată la mai mult de 50 de km faţă de localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, să îşi schimbe domiciliul sau să îşi stabilească reşedinţa în localitatea (sau în localităţile învecinate) unde va lucra, să aibă venituri nete lunare mai mici de 5.000 lei realizate de solicitant în situaţia în care este persoană singură sau împreună cu familia acestuia şi să nu aibă locuinţă de serviciu (sau suportarea cheltuielilor aferente chiriei) asigurată de angajator sau de stat.  ”Beneficiarii primei de relocare sunt obligaţi să restituie banii primiţi dacă într-o perioadă de 12 luni de la angajare revin la vechiul domiciliu (sau la vechea reşedinţă). Totodată, banii trebuie restituiţi dacă raporturile de muncă sau de serviciu încetează prin acordul părţilor sau prin demisie sau printr-o notificare scrisă (la iniţiativa salariatului), în timpul perioadei de probă”, precizează Nicolae Fara (foto), directorul executiv al AJOFM Hunedoara.

Nu trebuie confundată cu prima de instalare
Hunedorenii mai trebuie să ia aminte că prima de relocare se aseamănă cu prima de instalare reglementată deja de Legea şomajului prin faptul că ambele se pot acorda şomerilor care se angajează, pentru cel puţin 12 luni, la o firmă situată la o distanţă mai mare de 50 de km faţă de localitatea de domiciliu/reşedinţă. Însă, principala diferenţă vizează banii primiţi în baza primelor, plus că prima de instalare se acordă o singură dată. Astfel, dacă la prima de relocare vorbim de o sumă lunară de 75 la sută din cheltuielile pentru locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, prima de instalare se acordă o singură dată, iar cuantumul său este diferit, după cum urmează: 12.500 de lei pentru persoana fără serviciu care îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja, respectiv 15.000 de lei pentru persoana fără serviciu, care îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja şi care este însoţită şi de membrii familiei. Prima de relocare nu se poate cumula cu prima de instalare.

One thought on “Şomerii care se angajeazã în alt oraş pot cere bani de chirie de la stat

  • Mama, ce fata de comunist are asta. Iar umblati cu pomeni pesediste ? Umblati cu vrajeli cu bursele astea, angajati pe naiba.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura