Situaţie fără precedent la Termocentrala Mintia! Salariaţii n-au reluat lucrul şi ameninţă cu demisii în bloc!­

Sorina Popa

Situaţie fără precedent în istoria funcţionării Termocentralei Mintia! Angajaţii au refuzat să pornească, ieri, instalaţiile de la un grup energetic, aşa cum era planificat, o parte dintre aceş­tia semnând tabele cu demisii în bloc. În aceste condiţii, un sfert din blocurile din Deva sunt fără apă caldă de mai multe zile, iar situaţia nu pare să se îmbunătăţească.Sindicatele, după ce greva salariaţilor de aici a fost decla­rată ilegală de magistraţi, susţin că nu sunt implicate în protestul spontan.

 

Au refuzat dialogul cu şefii
Ieri,conducerea Complexului Energe­tic Hunedoara (CEH) a ajuns la Ter­mocentrala Mintia, în încercarea de
a-i determina pe oameni să înceapă lucrul, însă aceştia au refuzat.”Este o decizie a instanţei de judecată pe care trebuie să o respectăm”, a declarat administratorul special al CEH, Cristian Roşu (foto), referindu-se la faptul că termocentrala ar fi trebuit pornită ieri dimineaţa.
Tribunalul Hunedoara a decis că protestul salariaţilor de la termo­cen­trala Mintia este unul ilegal, motiv pen­tru care liderii celor două sindicate de la această unitate au solicitat colegilor lor să reia lucrul.Termocentrala Mintia a fost oprită pe data de 6 septembrie, deoarece nu mai avea cărbune în depozite, după care luni, 7 sep­tem­brie, angajaţii unităţii au declanşat un conflict spontan.
Tot ieri, Biroul de presă al Prefecturii Hunedoara a transmis cu un comu­nicat: „Astăzi, 17 septembrie 2020, la primele ore ale dimineţii, Termocen­trala Mintia trebuia să furnizeze apa caldă pentru locuitorii Devei şi energie electrică în Sistemul Energetic Naţio­nal. Dar, acest lucru nu a putut fi realizat pentru că protestul unei părţi a angajaţilor continuă, cu toate că Instituţia Prefectului a fost asigurată că activitatea va fi reluată, pe ambele componente.La solicitarea prefectului judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, conducerea Complexului Energetic Hunedoara, reprezentată de Cristian Roşu-Administrator special şi Samuel Dioane-Director general, a fost pre­zentă astăzi pentru discuţii cu protes­tatarii. Acest lucru nu a putut fi posibil pentru că energeticienii care continuă protestul au refuzat orice formă de dialog. Este de neînţeles atitudinea ne­gativă a angajaţilor de la Termocen­trala Mintia, mai ales a celor calificaţi să repornească producţia, în condiţiile în care salariile sunt plătite la zi, iar conform discuţiilor dintre greviştii foamei şi reprezentantul guvernului în judeţul Hunedoara, prin care au încetat această formă de protest, drepturile suplimentare prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă vor fi plătite în cel mai scurt timp posibil. Prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, solicită de urgenţă Termocen­tralei Mintia să respecte contractul pe care îl are cu Primăria municipiului Deva şi să reia furnizarea apei calde. Prin plăţile efectuate de Primăria Deva către Termocentrala Mintia, reprez­en­tând subvenţiile pentru agentul termic furnizat, locuitorii Devei şi-au achitat obligaţiile faţă de producătorul ener­giei termice. Prefectul judeţului, Vasi­lică Potecă, aşteaptă ca şi Termo­cen­trala Mintia, prin angajaţii săi, să res­pecte prevederile contractuale refe­ritoare la furnizarea apei calde în Deva, problemele oamenilor fiind tot timpul considerate prioritare pentru Instituţia Prefectului”.

“Cetăţeanul, la coşul de gunoi al politicii româneşti”
“România scrie în această perioadă o pagină neagră în istoria energeticii româneşti! Termocentrala Mintia la zero pentru a 12-a zi consecutivă. Guvernul României rămâne indiferent la prăbuşirea Sistemului Energetic Naţional. Ministrul Energiei este ocu­pat cu campania electorală. Municipiul Deva fără apă caldă şi cu incerti­tudinea asigurării căldurii în locuinţe la iarnă. Instituţiile de siguranţă ale statului trebuie să intervină urgent. Preşedintele României nu a convocat CSAT pe această temă cu toate ca a fost sesizat în scris.Trist. Doar în România se poate pune cetăţeanul la coşul de gunoi al politicii româneşti”, a scris pe pagina sa de Facebook liderul sindical Cristian Iştoc. Sindicatul condus de el a solicitat SRI, DNA, să intervină în această situaţie. “Solici­tăm analiza situaţiei de la Termocen­trala Mintia, pentru a putea vedea dacă oprirea termocentralei se face în in­teresul altor state vecine cu România”, scriu sindicaliştii în solicita­rea către instituţiile mai sus menţionate.

2 comentarii la „Situaţie fără precedent la Termocentrala Mintia! Salariaţii n-au reluat lucrul şi ameninţă cu demisii în bloc!­

  • 18 septembrie 2020 la 9:21
    Permalink

    Votati pndl în continuare. În România este foarte bine, asta spune șeful pndl Iohanis. Va curge lapte și miere -în buzunarele pdnl. Ăștia sunt cei care spuneau: „să le luăm și zahărul din ceai”. În guvernarea boc-petrov și-au făcut încălzirea, acum desăvârșesc opera de distrugere a majorității „românlor”(vorba fostului lor șef, turnătorul bețiv). Meritați cu vârf și îndesat ce vi se întâmplă!

  • 19 septembrie 2020 la 15:28
    Permalink

    Pentru „romanul” de mai sus: ai combatut destul, te simti multumit? Ai grija sa nu iti plesneasaca vreo vena in cap. Clujul e unul din cele mai dezvoltate orase din tara, primar Boc. Jud Hunedoara, controlat de psd e unul dintre cele mai sarace din Ardeal. Tu si cei ca tine vreti pensii si salarii marite care vin din datorii externe bolovanilor. Stiu, ti s-a facut dor de Dragnea, Viorica Prostila si toata sleahta de imbecili si neghiobi pzedista. Du-te si te ia de mana cu propagandistul nistorescu, care s-a imbogatit pe seama natarailor ca tine, si zbierati cat de bine a condus psdeul 30 de ani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.