Actualitate

Sistemul de alimentare cu apă, paralelă între trecut şi viitor: Staţia de tratare a apei Brad-Crişcior

07 statie epurare 2Alimentarea cu apă a municipiului Brad şi a localităţilor Crişcior şi Bucureşci s-a făcut până în prezent din două surse de apă: o sursă de suprafaţă, formată dintr-o captare de suprafaţă din Râul Crişul Alb, şi o sursă subterană, formată dintr-un dren pentru captarea infiltraţiilor din Crişul Alb.
În scopul tratării apei brute, pentru a asigura cerinţa de apă potabilă pentru consumul uman, în anul 1962 a fost construită la Crişcior prima Staţie de Tratare a Apei, proiectată să trateze un debit de apă brută de 60 l/s. Staţia avea în componenţă două bazine de amestec, două bazine de reacţie, două decantoare orizontale, staţie de dozare a coagulantului, staţie de filtre.
Având în vedere gradul avansat de uzură fizică şi morală a staţiei, unul dintre obiectivele Proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara“, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu a fost construcţia unei noi Staţii de Tratare a Apei în incinta celei existente, cu scopul de a asigura furnizarea de apă potabilă la consumatori la standardele de calitate în deplină concordanţă cu Directiva europeană 98/83/EC.
Lucrările la noua staţie de tratare a apei au început în data de 9.05.2014 şi au fost finalizate în 31.12.2015. Staţia a fost proiectată să trateze un debit de apă brută de 60 l/s, iar procesele tehnologice de tratare, dimensionate astfel încât să se obţină parametrii de calitate conformi Legii 458/2002, constau din:
• Coagulare-floculare, incluzând bazine de contact şi instalaţii mecanice de agitare;
• Sedimentare prin decantare lamelară, incluzând instalaţii de recirculare nămol;
• Filtrare cu filtre rapide cu nisip, incluzând staţie de apă de spălare şi aer de spălare;
• Corecţie pH, incluzând instalaţii de stocare var şi instalaţii de preparare-dozare apă de var;
• Dezinfecţie finală, cu clor gazos, incluzând instalaţii de neutralizare pierderi accidentale de clor;
• Dozare reactivi de coagulare şi floculare, incluzând instalaţii de preparare-dozare-injecţie coagulant şi adjuvant de floculare;
• Recuperare ape tehnologice, inclusiv instalaţii de pre-deshidratare nămol.
Staţia de Tratare este dotată cu un dispecerat local, de unde va fi  monitorizat  întregul sistem de distribuţie a apei potabile şi de canalizare din municipiul Brad şi localităţile Crişcior şi Bucureşci.
De asemenea, în incinta staţiei a fost amenajat un laborator chimic, dotat cu echipamente care permit efectuarea analizelelor de calitate a apei, atât chimice cât şi bacteriologice. Odată cu punerea în funcţiune a noii staţii, sursa subterană va rămâne sursă de rezervă pentru situaţii excepţionale, iar alimentarea cu apă a municipiului Brad şi a localităţilor Crişcior şi Bucureşci se va face din sursa de suprafaţă, Râul Criş.
Prin realizarea acestui obiectiv s-a urmărit îmbunătăţirea calităţii apei potabile şi protejarea sănătăţii populaţiei şi, implicit, îmbunătăţirea performanţelor operatorului regional,  pentru a oferi servicii de calitate, la standarde europene.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura