Actualitate

Singura localitate fantomă din lume. De ce i se spune „satul păcii”

Singura localitate fantomă din lume se află la granița dintre două țări care au fost mereu rivale. De ce i se spune ”satul păcii” și ce spun autoritățile despre casele cons­truite pe terenul respectiv în urmă cu multă vreme.

3 milioane de morți
Kijong-dong sau „satul păcii” este un oraș fals construit de Coreea de Nord la granița cu Coreea de Sud. Localitatea și-a deschis porțile în anul 1953, după ce un armistițiu a pus capăt Războiului Coreean ce a durat 3 ani. Peste 3 milioane de per­soane și-au pierdut viața în lupta din­tre cele două mari puteri. La fi­nalul războiului nici una dintre țări nu a fost de acord cu pacea insti­tu­ită, de aici și apariția satului care pare unul obișnuit de la distanță. Are case și clădiri impunătoare, stâlpi de electricitate, străzi curate și ferestre luminate, însă la o privire mai atentă se poate observa ce lip­sește cu adevărat: oamenii. Nimeni nu pare să stea în locuințele res­pec­tive. „Satul propagandei”, așa cum mai este numită regiunea, nu ar fi singura porțiune falsă din Coreea de Nord. Politicienii ar dori în felul acesta să-i păcălească pe sud-co­reeni că trăiesc în lux și cu nume­roase beneficii. Localitatea pustie are reputația de a proiecta o ima­gine falsă de prosperitate și succes economic, cu toate că guvernul nord-coreean susține că este vorba de un sat care este locuit. Acesta este măturat și curățat constant.
Sud-coreenii susțin că ”satul păcii” pare abandonat și că poate fi asemănat foarte ușor cu un platou de filmare de la Hollywood. În plus, oamenii susțin că nu au văzut nicio­dată persoane în partea cealaltă a graniței.
În aceeași notă, zona demilita­ri­zată este în momentul de față una dintre cele mai păzite regiuni din lume. Pe partea sudică există, de ase­menea, un sat numit Daeseong-dong sau „satul libertății” în care tră­iesc circa 226 de locuitori. Se spu­ne că aceștia nu au voie să pri­mească nici un vizitator și nimeni nu are voie să mai locuiască acolo. Oa­menii de aici au acte de identitate speciale și le este interzis să pără­seas­că casele după ora 23:00.

Lupta continuă dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud
Kim Jong-un pretinde că „satul păcii” are sute de locuitori fericiți, încă un motiv în plus că lupta dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud continuă. Acest lucru este de­mons­trat de construirea stâlpilor pe care se află drapelul țării. Primii care au ri­dicat un astfel de monument au fost cei din sud, care în anii 1980 au ridicat un stâlp de 98 de metri. Ulterior, autoritățile din nord au construit unul și mai înalt, de 160 de metri, la vremea respectivă fiind cel mai mare din lume. Conform omofon.ro, în momentul de față, Coreea de Nord se laudă cu cel de-al patrulea cel mai înalt stâlp pentru drapel de pe Pământ.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura