Sindicatele cer modificarea legislaţiei muncii

Nicolle Ebner

Sindicatele din România nu vor declanşarea unui război împotriva actualei guvernări, dar nici nu pot rămâne indiferente la povara grea ce apasă pe umerii societăţii. Dacă Guvernul Boc merge din greşeală în greşeală, spre falimentarea societăţii româneşti, sindicatele şi-au unit forţele, în scopul găsirii de soluţii optime pentru protejarea salariaţilor împotriva problemelor sociale, pentru stimularea reformei economice şi îmbunătăţirea legislaţiei muncii.

Politicul face regulile, pe banii patronatelor şi sindicatelor

La Consiliul General al CNS „Cartel Alfa”, desfăşurat, în acest week-end la Mamaia, sindicaliştii au pus la punct o iniţiativă legislativă de modificare a Legii pensiilor, cu amendamentele propuse de toate confederaţiile sindicale din ţară (calcularea pensiilor, în funcţie de contribuţia fiecărui angajat); modificarea Legii conflictelor colective de muncă şi a Legii Contractelor colective de muncă, astfel încât, instanţele să rezolve cazurile angajaţilor nedreptăţiţi în regim de urgenţă; modificarea Legii inspecţiei muncii şi crearea unei conduceri a instituţiei, la nivel judeţean, pe principiul tripartitismului. Potrivit sindicaliştilor, ITM-urile au conduceri numite pe criterii politice, iar inspectorii îşi desfăşoară activitatea la comandă politică. „Nu este normal ca patronatele şi sindicatele să dea banii pentru susţinerea inspecţiei muncii, iar deciziile să se ia unilateral. Contribuţia fiind comună, trebuie să aibă un cuvânt de spus şi reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor”, a declarat siderurgistul hunedorean Vasile Bujor, secretarul general al CNS „Cartel Alfa”. Sindicatele susţin conducerea pe principiul tripartitismului şi la casele judeţene de pensii şi asigurări sociale, unde la fel, patronatele şi sindicatele contribuie cu un „car de bani”.

OIM nu „înghite” pretextele Guvernului Boc

„Iniţiativa legislativă a CNS „Cartel Alfa, susţinută de toate confederaţiile sindicale din ţară, va fi adusă la cunoştinţa Guvernului şi a partidelor parlamentare, imediat după ce vor fi depăşite problemele create de inundaţii. Nu de alta, dar acum nu au cu cine sta de vorbă. CNS „Cartel Alfa”, susţinută şi de celelalte confederaţii sindicale din România, participante la cea de-a 99-a Conferinţă a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), consideră că reducerea cu 25 la sută a salariilor reprezintă o încălcare gravă a drepturilor lucrătorilor şi afectează pacea socială, într-un stat care trebuie să facă faţă provocărilor crizei economice. OIM a adoptat o rezoluţie împotriva României şi în consecinţă, începând cu 2011, ţara noastră va figura pe lista cazurilor speciale ale OIM.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare