Sindicaliștii de la Europol: Hunedoara, sat fără câini! Hunedorenii, la mila infractorilor

Maximilian Gânju

Conducerea IPJ -ului a fost pusă la zid de Sindicatul Polițiștilor Europeni pen­tru că n-a planificat la muncă, pe pe­ri­oada minivacanței, echipe de polițiști judiciariști. Europol le-a recomandat hunedorenilor să rămână în case în weekendul prelungit, pentru că nu are cine să-i ajute în caz că sunt victime ale unor infractori.

Doar patrula de Ordine Publică
„Chiar dacă o să vi se pară exagerată recomandarea noastră, cetățenii din Hunedoara ar trebui să știe că pe cei care conduc Inspectoratul de Poliție Hunedoara îi doare fix undeva de si­gu­ranța lor. O decizie halucinantă a comi­sarului șef Bârlea, inspectorul șef al IPJ Hunedoara, va face ca în acest weekend prelungit (n.r.-weekendul 28-30 aprilie), în nici una dintre cele 3 zile libere, să nu fie planificat în serviciu nici un polițist de la Judiciar. Cu alte cuvinte, în afară de pa­trula de Ordine Publică, nici unul dintre polițiștii din cadrul structurilor poliției ju­di­ciare nu va fi de serviciu. Aceștia vor fi che­mați de acasă, din timpul lor liber, doar dacă va fi sesizată o faptă de natură penală. Cu toate că art. 17 alin. 2 din Ordinul MAI 577/2008 obligă șefii uni­tății să planifice în serviciu cel puțin 1/3 din efectivele structurilor operative, in­clu­siv în zilele nelucrătoare, la Hunedoara e sat fără câini. Justificarea acestei de­cizii aberante a inspectorului șef a fost mo­tivată de faptul că nu se întâmplă mare lucru în weekend-uri. Pentru 2-3 tâl­hării, violuri, furturi sau alte fapte de natură penală, domnia sa apreciază că nu are rost să planifice în serviciu poli­țiști. El practic pune preț pe viața, in­te­gritatea corporală și patrimoniul cetă­țe­nilor, pe care îi lasă în voia sorții, la mila in­frac­to­rilor. M­ai jos aveți un extras din dis­poziția sa prin care abrogă prevederea care obligă la planificarea polițiștilor din struc­tu­rile poliției judiciare în serviciu și lasă des­coperit întreg județul, pentru ca eva­zioniștii, contrabandiștii, tâlharii și toate celelalte categorii de infractori să își facă de cap, știind că nu are cine să îi prindă”, este mesajul publicat în de liderii Europol.

„Nu acționați în week-end”
Sindicaliștii au menționat că prefectul județului, Călin Marian, a fost informat despre această situație cu mult înainte de vacanță. ”Dacă inițial i s-a părut și lui re­voltător ca hunedorenii să fie lăsați fără polițiști judiciariști în weekend-uri și după ora 16:00 în timpul săptămânii, ulte­rior acesta și-a schimbat poziția la 180 grade și a achiesat la poziția inspec­to­rului șef. Așadar, apelăm la mila infrac­to­rilor și le cerem să fie „fair play”, și să nu acționeze în acest weekend. De altfel, ru­gămintea noastră este să ia cu­noș­tință despre programul de mai jos și să fure, violeze, tâlhărească etc. doar de luni până vineri de la 08:00 la 16:00, iar în weekend-uri și sărbători legale să se odihnească și asta pentru că polițiștii nu mai vor să o facă din timpul lor liber, ne­plătiți”, se mai arată în comunicatul Europol. (M.Gânju)