ActualitateFlash

Simota, Litera & Co, trimişi în judecată

Volodia Macovei03-simotalitera-300x207

Procurorii DIICOT au trimis în judecată, la Curtea de Apel Alba Iulia, grupul Alin Simota & Litera, format din 14 inculpaţi, acuzaţi de acte de violenţă şi răpiri, şantaj şi cămătărie. Primul termen de judecată a fost stabilit în 15 octombrie 2013.
Grup infracţional periculos
Grupul al cărui lider este considerat omul de afaceri Alin Simota, fost vicepreşedinte PNL Hunedoara, a fost trimis în judecată de procurori pentru constituire a unei grupări infracţionale organizate, lipsire de libertate, şantaj în formă continuată, cămătărie în formă continuată, trafic de persoane în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals în declaraţii în formă continuată, instigare la vătămare corporală gravă.
Alături de Simota, între inculpaţi se mai află Constantin Cristian Litera şi Cătălin Penciuc, foşti bodyguarzi ai omului de afaceri, Florin Voicu Micluţă, Silvan Cornelius Toma, Daniel Dincă, Mihai Eminovici Ciobanu, Ioan Petru Moldovan, Mircea Mihăiţă Varodi, Florin Ioan Muntean, Gheorghe Bota, Zorin Avram (ofiţer de poliţie, până ieri învinuit, acum inculpat prin decizia Curţii de Apel, cu interdicţia a părăsi ţara), Claudiu Alin Anghelina şi Simina Mirela Litera.
Dintre aceştia, cinci inculpaţi – Alin Simota, Cristian Litera, Ioan Florin Muntean, Ioan Petru Moldovan şi Mircea Mihăiţă Varodi – sunt în stare de arest preventiv, pentru doi inculpaţi – Cătălin Penciuc şi Gheorghe Bota – este dispusă arestarea în lipsă şi şapte persoane sunt judecate în stare de libertate, având obligaţia de a nu părăsi ţara.
Jaf la fotbalişti
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2006-2012, cei 14 inculpaţi au constituit un grup infracţional organizat, specializat în comiterea unor infracţiuni de şantaj şi fapte de violenţă. Reţeaua acţiona în principal în judeţul Hunedoara, unii dintre membrii acesteia fiind oameni de afaceri prosperi din Valea Jiului, administrând societăţi comerciale şi finanţând activitatea clubului de fotbal Jiul Petroşani, se arată într-un comunicat al DIICOT. Anchetatorii susţin că inclusiv jucătorii clubului de fotbal ar fi fost şantajaţi pentru a renunţa la drepturile financiare pe care le aveau.”Practic, inculpaţii îi obligau pe jucători să semneze convenţii nereale, prin care se reziliau, de comun acord, contractele dintre clubul din Petroşani şi aceştia, părţile nemaiavând pretenţii una faţă de cealaltă, începând cu data convenţiei de reziliere”, spun procurorii.
Favorizaţi de poliţişti
Anchetatorii mai afirmă că grupul infracţional era structurat în „paliere de comandă şi execuţie, specializat în şantaje, sechestrări de persoane, bătăi la comandă, cămătărie, iar activităţile acestuia au fost favorizate şi de către ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Hunedoara”. De asemenea, susţine DIICOT, din 2008, membrii reţelei au fost implicaţi şi în comiterea mai multor infracţiuni de înşelăciune în dauna unor firme de asigurări, fiind îndrumaţi în acest sens de complici angajaţi în sistem. În acest fel a fost creat un prejudiciu de 400.000 de lei şi 100.000 de euro.
Cămătărie cu violenţă şi robie
Legat de activităţile de cămătărie ale membrilor reţelei, procurorii susţin că aceştia acordau împrumuturi cu o anumită dobândă, lunară sau săptămânală, de până la 20 la sută. „În general, nu se prevedea un termen de restituire, condiţia fiind ca împrumutatul să plătească lunar dobânda, iar la final, să dea suma împrumutată integral”, se arată în rechizitoriu. Dacă datornicii nu plăteau dobânzile solicitate, erau bătuţi, ameninţaţi şi deposedaţi de bunuri mobile sau imobile şi sume de bani sau trimişi forţat la muncă, în Libia.
15 octombrie, primul termen
În acest dosar, procurorii şi poliţiştii au făcut, în luna iunie, şapte percheziţii la mai multe adrese din judeţul Hunedoara, una dintre percheziţii fiind la Clubul Sportiv Jiul Petroşani, în biroul lui Alin Simota, care a fost ridicat de anchetatori de la locuinţa sa. Simota şi alţi membri ai grupării conduse de acesta au fost arestaţi, în 12 iunie 2013, de procurorii Curţii de Apel Alba Iulia. Procesul acestora va fi judecat de Curtea de Apel Alba Iulia, primul termen fiind în 15 octombrie, cinci inculpaţi, între care Simota şi Litera, fiind în stare de arest preventiv, după ce, ieri, instanţa a dispus menţinerea acestei măsuri.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura