Şi în judeţul nostru se poate preleva plasmă de la bolnavii de coronavirus

21 mai 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

De ieri, este funcţional primul aparat de plasmafereză din judeţ, la Centrul de Transfuzie Judeţean Hunedoara. Laboratorul unde este instalat aparatul medical se află la „Spitalul Municipal Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, a cărui conducere a asigurat spaţiul necesar şi administrarea laboratorului, a informat Prefectura Hunedoara.

Plasmafereza reprezintă o tehnică transfuzională care permite prelevarea doar a plasmei de la un donator de sânge. Plasma serveşte apoi la tratarea bolilor fie ca atare, fie purificată.
„Specialiştii Centrului de Transfuzie Judeţean Hunedoara vor contacta persoanele vindecate de Covid-19 care doresc să doneze sânge, urmând ca plasma rezultată să fie folosită în tratarea pacienţilor îmbolnăviţi de noul coronavirus şi aflaţi într-o stare avansată a bolii.
Aparatul medical a fost donat de compania „BESAMEX” care, în urma unui acord încheiat cu Ministerul Sănătăţii, donează astfel de aparate medicale şi altor spitale din ţară”, se arată într-un comunicat al prefecturii.
“Pentru zona noastră, funcţionarea unui astfel de aparat este deosebit de folositoare din punct de vedere medical, având în vedere şi numărul mare de cazuri pozitive înregistrate în judeţ de la începutul monitorizării. Finanţarea pentru acest tip de transfuzie va intra într-un program naţional de sănătate publică iniţiat de Ministerul Sănătăţii”, a declarat Vasilică Potecă, prefectul judeţului, care s-a deplasat la Hunedoara pentru a vedea condiţiile în care funcţionează aparatul de plasmafereză. (A.Năstase)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Aproape 2.000 de hunedoreni şi-au găsit un loc de muncă cu sprijinul AJOFM

Potrivit unui comunicat transmis de AJOFM Hunedoara, în primele trei luni ale anului 2020, ca urmare a implementării Programului Naţional...

În sfârşit, s-a redeschis spitalul din Deva!

Ieri, Spitalul din Deva şi-a redeschis porţile. După o pauză de două luni, Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a primit...

Primarii vor ca alegerile locale să fie organizate cât mai repede

Alegerile locale pentru primari ar putea avea loc în ultimul weekend din septembrie sau în primul weekend din octombrie, a...

Închide