Sherban Lupu la Hunedoara

21 august 2009 | 1 Comentariu | Publicat in: Fara bascalie

poza-gruian-color3Probabil că nu ştiţi cine este Sherban Lupu. Folosesc grafia Sherban, numele original fiind, cum bine bănuiţi, Şerban Lupu. Violonist, profesor de vioară la Universitatea din Illinois, Statele Unite ale Americii, Sherban Lupu este la ora actuală considerat unul dintre cei mai mari interpreţi din lume ai muzicii lui George Enescu.
De altfel, Sherban Lupu a studiat la Guildhall School of Music din Londra, printre profesorii săi aflându-se chiar marele elev al lui George Enescu, Yehudi Menuhin. În 2004, preşedintele României din acea vreme, Ion Iliescu, i-a oferit Ordinul naţional pentru merite şi servicii în grad de Comandor.  Doritorii pot afla mai multe de pe site-ul www.sherbanlupu.com.
Când am discutat cu primarul Ovidiu Hada despre „Toamna muzicală hunedoreană“, a cărei a 29-a ediţie va avea loc în perioada 09 – 11 octombrie, coordonată de iniţiatorul ei, Mircea Goian, iar Hada mi-a spus despre faptul că unul dintre prietenii săi cunoaşte un violonist celebru, am fost de-a dreptul încântat. Nu am ezitat, l-am sunat pe prietenul primarului şi apoi pe Sherban Lupu, propunându-i prezenţa la „Toamna muzicală hunedoreană“, pentru un recital.
Răspunsul nu a întârziat, astfel încât, dacă totul merge bine, hunedorenii, şi nu doar ei, vor avea şansa unui spectacol de excepţie la Castelul Corvinilor, pe 10 octombrie, recital de vioară şi pian cu Sherban Lupu, nume de referinţă pentru muzica clasică la nivel mondial.
Ambianţa e cum nu se poate mai potrivită – Sala dietei – iar un concert de asemenea anvergură nu a mai avut loc de mult timp, nu la Hunedoara, ci chiar în întreg judeţul. Amabilitatea lui Sherban Lupu este una de excepţie. Onorariul solicitat de dânsul este simbolic pentru acest nivel cultural, iar ieri, practic, a confirmat faptul că este bucuros să se afle pe 10 octombrie în judeţul nostru.
Sperăm ca totul să meargă bine şi mai ales, să depăşim marea problemă – nu există, în tot judeţul, decât un singur pian care ar răspunde exigenţelor pentru acompaniament – la Liceul de muzică „Sigismund Toduţă” din Deva, dar acel pian este netransportabil. Să vedem cum vom rezolva problema. În orice caz, urmăriţi evenimentele, merită să vă aflaţi printre spectatorii „Toamnei muzicale hunedorene“ în acest an.

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. discipolul spune:

    de ce nu da un recital solo?? poate include si repertoriul enescian. de ex. “lautarul” din suita Impresii din copilarie
    sau mai achizitionati un pian, ca oricum judetul ar avea nevoie

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
PSD, acuzat cã a „uitat” de aliaţii din PC

Alianţa PSD+PC este nefuncţională, din cauza celor de la PSD, a declarat secretarul general al PC, Codruţ Şereş, după întâlnirea...

Bacalaureatul şi admiterea de tip nou la liceu

Admiterea la liceu de tip nou ar putea fi dată începând cu anul şcolar viitor, printr-un ordin de ministru, iar...

Sorin Ienulescu şi jocul de-a pãdurea

Serile trecute, am plecat de la redacţie, destul de târziu, ca de obicei, cu misiunea de a mă întâlni cu...

Închide