Sevilla, frumoasa capitalã a Andalusiei

Plaza de EspanaSevilla sau Sevilia, capitala regiunii spaniole Andalusia, este unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa. Arhitectura acestui oraş este o reflexie a istoriei sale tumultoase cu perioade lungi de ocupaţie de către Imperiul Roman şi mai târziu de către mauri.
Un oraş ce debordează de frumuseţe şi exuberanţă la fel ca soarele andaluz ce străluceşte deasupra sa, Sevilia este una dintre comorile Spaniei. Situat în mijlocul regiunii autonome Andaluzia, oraşul Sevilia însumează toată chintesenţa acestei superbe regiuni din Spania. Puzderia de măslini ce se întind peste toate dealurile din zonă uneşte crestele munţilor semeţi cu apele albastre ale Mării Mediterane. Oraşul Sevilia este locul care reprezintă cel mai bine Spania pe care şi-o închipuie orice om care nu a călcat niciodată în această ţară, locul unde flamenco şi luptele cu tauri sunt la ele acasă, oraşul lui Don Juan şi al lui Carmen, tărâmul liniştit al caselor albe, cu terasele pline de flori.
Sevilia este un oraş care pare că se mişcă într-un ritm de două ori mai lent decât al oricărui oraş important, dând astfel naştere unei atmosfere liniştitoare de oraş mic, care completează perfect modul localnicilor de a se bucura de fiecare clipă de viaţă, de fiecare bucăţică de mâncare şi de fiecare pahar de vin. Deşi poate părea un oraş mult prea liniştit, nu trebuie să vă lăsaţi păcăliţi; locuitorii Seviliei sunt experţi în distracţie. Din momentul în care soarele apune şi până când răsare din nou, barurile şi cluburile din Sevilla sunt pline de oameni dornici de distracţie şi de muzică bună.
Când să vizitezi Sevilla
Cea mai bună perioadă de a vizita oraşul Sevilia în funcţie de vreme este primăvara. Lunile mai şi iunie sunt perfecte pentru o vizită în Sevilia, la fel şi septembrie şi începutul lui octombrie. În această perioadă, temperaturile sunt în jur de 28-30 de grade în medie. Pe timpul verii nu este prea indicat să vă planificaţi o vacanţă în Sevilia, pentru că vremea poate deveni caniculară. Iernile sunt blânde şi temperaturile pot ajunge şi la 20-25 de grade Celsius, dar pot scădea şi sub 0 grade, însă nu prea este o perioadă bună pentru vizitarea oraşului, deoarece soarele se află pe cer doar şase ore pe zi, lăsând foarte puţin timp pentru plimbări.
Obiective şi atracţii turistice
Sevilia este un oraş cufundat în istorie. Pe străzile înguste şi pe marile bulevarde, peste tot în oraş există monumente fascinante şi clădiri care stau mărturie pentru incredibila moştenire istorică a oraşului. Dintre toate atracţiile turistice din Sevilia am ales câteva, pe care vi le prezentăm succint în continuare.
Giralda, turnul în care se află clopotul Catedralei din Sevilia este cel mai celebru obiectiv turistic, fiind o adevărată emblemă a oraşului. Turnul a fost iniţial construit la sfârşitul secolului al 12-lea, fiind atunci minaretul unei moschei foarte mari ridicate de mauri. În secolul al 14-lea, sferele de bronz din vârful turnului au fost înlocuite de simboluri creştine. Înfăţişarea actuală datează din 1568, când Hernan Ruiz a adăugat superba clopotniţă ce poate fi admirată şi în zilele noastre.
Real Alcazar este Palatul Regal al Seviliei, un complex magnific de curţi, terase şi săli în diferite stiluri arhitectonice, de la mudejar (stilul arhitectonic maur) la gotic. În centrul complexului se află Palatul Regelui Pedro I, care şi-a ridicat aici reşedinţa regală în 1364 pe locul unui vechi palat maur. Astăzi, Palatul Alcazar este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Sevilia.
Casa de Pilatos, cunoscută în mod oficial sub numele de Casă Ducala de Medinaceli, este una dintre cele mai intrigante clădiri din Sevilia. A fost construită la începutul secolului al 16-lea într-un amestec de stiluri arhitectonice: renascentist, gotic şi mudejar.
Catedrala din Sevilia este una dintre cele mai mari şi impresionante biserici din lume. A fost construită în secolul 15 pe locul unei moschei din secolul al 12-lea. În interiorul catedralei se găseşte un altar spectaculos din aur, Retablo Mayor. Astăzi este un obiectiv major al oraşului Sevilia, o atracţie turistică vizitată de foarte mulţi turişti în fiecare an.
Torre del Oro (Turnul de Aur) este un turn istoric de observaţie ce a fost construit la începutul secolului al 13-lea de dinastia maură Almohad ce domina atunci oraşul Sevilia. Turnul găzduieşte astăzi un muzeu naval şi este un obiectiv turistic important din capitala Andaluziei.
Palacio de San Telmo, construit în secolul al 17-lea pentru a servi ca şcoală pentru navigatori, se remarcă în special prin intrarea foarte ornamentată în stil baroc. După ce a servit drept şcoală pentru navigatori şi mai apoi unei sumedenii de alte scopuri, clădirea a ajuns astăzi să fie reşedinţa oficială a preşedintelui Andaluziei.
Parcul Maria Luisa a luat fiinţă la sfârşitul secolului al 19-lea. Această oază de verdeaţă oferă locuitorilor Seviliei dar şi turiştilor care vizitează oraşul, posibilitatea de a se relaxa într-un loc umbros pe perioada lunilor toride de vară. Nişte clădiri foarte frumoase, o moştenire a Expoziţiei Mondiale din 1929 ce a fost găzduită în Sevilia, se găsesc răspândite prin întregul parc.
Plaza de Espana este un complex arhitectonic maiestuos, ce a fost construit pentru a servi drept departament central al Expoziţiei Iberico-Americane, o manifestare organizată în 1929 de Sevilia. Plaza de Espana este situată în Parcul Maria Luisa, în apropiere de centrul istoric al oraşului Sevilia.
Primăria Seviliei sau Ayuntamiento este situată între Plaza de San Francisco şi Plaza Nueva. A fost construită la începutul secolului al 16-lea într-un stil renascentist local.
Plaza de Toros. Chiar dacă nu sunteţi amatori de coride, Plaza de Toros de Maestranza merită să fie vizitată chiar şi numai pentru arhitectura sa istorică. Parte integrantă a Plaza de Toros este şi Muzeul de Istorie a Coridelor, unde pot fi admirate picturi, costume şi alte obiecte ce au legătură cu toreadorii şi coridele.
Muzeul de Arte Frumoase este unul dintre cele mai cunoscute muzee de artă din Spania. Găzduit de o mănăstire recondiţionată, muzeul are o colecţie de opere de artă din Evul Mediu până în Era Modernă, cu o înclinaţie spre maeştrii spanioli cum ar fi Murillo, Velazquez şi Zurbaran.
Transportul public în oraş
Reţeaua de autobuze din oraş se bazează pe patru linii de transport principale: C-1, C-2, C-3 şi C4, care au rute circulare, urmând reţeaua de drumuri în formă de cercuri a oraşului. Alte patru linii transversale de transport şi o serie de linii de autobuz radiale care duc spre centru completează reţeaua de autobuze ale oraşului Sevilia. Din anul 1992, Sevilia beneficiază de o linie de tren de mare viteză (AVE) care ajunge la Madrid Puerta de Atocha în două ore şi jumătate. Acest tren călătoreşte de la Sevilia la Madrid de 15 ori pe zi şi se opreşte în Cordoba şi Ciudad Real.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare