Actualitate

Serviciul ideal: Un japonez este plătit să nu facă nimic. Cât câștigă bărbatul

Shoji Morimoto (foto), un ja­ponez în vârstă de 38 de ani din Tokyo, are ceea ce unii ar consi­de­ra slujba ideală: este plătit să nu facă aproape nimic, relatează Reuters.

Nu iese în evidență
Morimoto câştigă 10.000 de yeni (71 de dolari) pentru o şedinţă în care doar îşi însoţeşte clienţii. ”În principiu, îmi închiriez propria persoană. Slujba mea presupune să fiu acolo unde sunt clienţii mei, nu am de făcut nimic special”, a de­clarat Morimoto, adăugând că, în ultimii patru ani, a avut circa 4.000 de sesiuni.
Morimoto, un tânăr slab, cu o înfăţişare care nu iese prin nimic în evidenţă, are în prezent aproape un sfert de milion de urmăritori pe Twitter, reţeaua unde îşi găseşte cei mai mulţi dintre clienţi. Circa un sfert dinte aceştia sunt clienţi fideli, iar unul dintre ei l-a angajat de 270 de ori. În cadrul uneia din­tre şedinţe a trebuit să meargă într-un parc şi să se dea pe un ba­lan­soar alături de un client.
Cu altă ocazie, a trebuit să zâm­bească şi să fluture din mână pe fereastra unui tren pentru un cli­ent care dorea să-şi ia la revedere de la cineva. Morimoto nu acceptă însă orice fel de sarcini. A refuzat să mute un frigider sau să meargă în Cambodgia şi, de asemenea, nu acceptă nicio solicitare de natură sexuală.
Săptămâna trecută, Morimoto
s-a întâlnit cu Aruna Chida, o ana­listă de date în vârstă de 27 de ani, îmbrăcată într-un sari, cu care a purtat o conversaţie lejeră în timp ce au servit ceai şi prăjituri. Chida îşi dorea să poarte vestimentaţia indiană în public, dar îi era teamă că prietenii ei se vor simţi stân­je­niţi, aşa că a apelat la Morimoto pentru a-i ţine companie.”Pe prie­tenii mei simt nevoia să-i amuz, dar cu tipul închiriat (Morimoto) nu tre­buie să fiu vorbăreaţă”, a spus ea.

La fostul loc de muncă i se reproșa că nu face nimic
Anterior, Morimoto a lucrat într-o editură, unde era deseori apos­tro­fat pentru că ”nu face nimic”. ”Am început să mă întreb ce s-ar putea întâmpla dacă îmi ofer abilitatea de ‘a nu face nimic’ drept serviciu pentru clienţi”, a spus el. Afacerea prin care oferă companie este în prezent singura sursă de venit a lui Morimoto, din care îşi întreţine soţia şi copilul. Acesta a spus că se întâlneşte cu unul sau doi clienţi pe zi. Înainte de pandemie, avea trei sau patru clienţi zilnic.
În timp ce-şi petrece o zi obiş­nu­ită de miercuri nefăcând nimic în Tokyo, Morimoto meditează la natura bizară a slujbei sale şi pare că pune sub semnul întrebării o so­cietate care apreciază producti­vi­tatea şi ridiculizează inutilitatea. ”Oamenii tind să creadă că slujba mea de a nu face nimic este valo­roasă pentru că este utilă (pentru alţii)… Dar este în regulă şi să nu faci pur şi simplu nimic. Oamenii nu trebuie să fie utili în vreun fel anume”, a spus el.