Şeful Prefecturii Hunedoara susţine că directorii de la deconcentrate care nu-i slujesc pe cetăţeni vor pleca de pe posturi. Vasilică Potecă: Sunt un prefect care respectă regulile!

2 februarie 2020 | 4 Comentarii | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Sorina Popa

MESAGERUL HUNEDOREAN i-a solicitat un interviu prefectului judeţului, Vasilică Potecă (foto), la o lună de la numirea sa în această funcţie. Aflaţi, aşadar, din rândurile următoare, cum vede prefectul de Hunedoara munca pe care şi-a asumat-o şi, mai ales, cum poate el ajuta ca viaţa hunedorenilor să fie un pic mai bună.

– Sunteţi deja de o lună prefect. După această perioadă, care sunt impresiile generale?
– Că activitatea este destul de complexă şi de grea. Fiecare prefect care s-a aşezat pe scaunul acesta trebuie să preia o mulţime de probleme, de la cele economice, sociale, legate de sarcinile mele, dar şi ale altora.
Prima problemă a fost cea a acreditării spitalului de la Vulcan. Am tratat foarte serios acest lucru, deoarece autorităţile locale de la Vulcan nu au făcut nimic pentru soluţionarea lui. Ne-am trezit în 30 decembrie 2019 că ne aflam în pericol să nu mai fie plătit spitalul. Au mai primit un termen, cei de la Spitalul Vulcan, până în 31 mai, după care, dacă nu se acreditează, serviciile unităţii nu vor mai fi plătite de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Iar peste 200 de salariaţi vor pleca acasă. Cei de la Vulcan s-au bazat că nu închide nimeni nici un spital. Dacă nu îşi rezolvă acreditarea, se va închide sigur acest spital.
Apoi, a fost Termocentrala Mintia, problemă sesizată de la minister. Oamenii riscau să nu-şi mai ia salariile. S-a rezolvat, dar temporar. Nu am rezolvat fondul problemei. Ce se întâmplă cu Termocentrala Mintia? Am discutat cu sindicaliştii din Valea Jiului. EI vor să se rupă de Mintia, iar în Vale să se înfiinţeze o nouă companie.
– Adică, am înfiinţat Complexul Energetic Hunedoara în urmă cu câţiva ani, acum vrem să-l rupem. Sindicatele vor o dată să se unească, acum să se despartă. Este normal?
– Sindicatele au constatat că CEH a fost un eşec care a costat ţara 5 miliarde de lei. Nu a funcţionat, iar acum există un reproş reciproc între sindicate. Cei de la Termocentrala Mintia spun că banii produşi de ei se duc în Valea Jiului. Cei din Vale spun că termocentrala nu poate trăi fără cărbunele lor. Şi, vor ca relaţia lor să fie doar contractuală. Ar fi trebuit să găsească împreună o soluţie, dar nu vor. Termocentrala Mintia vrea să treacă în proprietatea Consiliului Judeţean sau a Primăriei Deva. Părerea mea este că nici una dintre cele două autorităţi nu pot suporta cheltuiala respectivă.
Primăria Deva vrea ca termocentrala să continue să funcţioneze pentru că are nevoie de apa caldă şi căldura produse acolo. Însă, Deva are nevoie de o alternativă. Problemele Mintiei sunt foarte complicate. Cei de la Primăria Deva trebuie să aibă o discuţie cinstită şi deschisă pentru cum va asigura încălzirea celor peste 4.000 de apartamente.
– Se vorbeşte de o investiţie pe gaz la Termocentrala Mintia, dar nu se face nimic în acest sens. Mai este de actualitate?
– Cei de la Romgaz vor să implementeze şi la Termocentrala Mintia o instalaţie pe gaz. Încep să cred că cei de la Termocentrală nu vor asta, deoarece aduce după sine o diminuare a numărului de angajaţi de la 700 la 200. Vrem, nu vrem, trebuie accelerată investiţia, pentru că acesta este viitorul. Vrem o Europă verde, nu-i aşa?
– De Termocentrala Mintia se vorbeşte că de fapt se doreşte vânzarea ei la fier vechi. O afacere extrem de bună.
– Eu nu pot face asemenea speculaţii. Nu cred că vreun factor politic din judeţ îşi poate asuma un asemenea comportament. Oricine va îndrăzni, dintre cei care conduc judeţul, nu va sfârşi bine. Nu pot crede că cineva gândeşte aşa. Dacă se va face, o va face statul ca să-şi recupereze datoria.
– Era mai bine ca administrator public al Devei? E o diferenţă faţă de când aţi fost subprefect?
– Ca administrator public nu aveam atâtea responsabilităţi. Este clar că atunci când am fost subprefect aveam un şef, pe prefect. Acum, eu sunt vârful piramidei şi am responsabilitatea şi să stabilesc strategia. De aceea, astăzi îmi este mult mai greu. Când îţi asumi conducerea unei instituţii trebuie să fii atent la strategia de implementare.
– Ca prefect, coordonaţi direcţiile deconcentrate din judeţ. Sunt multe reclamaţii că funcţionari din direcţiile acestea îşi urmăresc doar interesele lor şi ale unor apropiaţii. Mai mult, cetăţenii sunt foarte nemulţumiţi că atunci când se adresează unor asemenea instituţii se lovesc de un zid.
– Aici vă spun că voi rezolva foarte repede situaţia. Am avut discuţii cu reprezentanţii acestora. Eficienţa multora este spre zero. Le-am spus, aveţi în mentalitate că sunteţi trimişii miniştrilor. Voi nu trebuie să-i certaţi, să-i amendaţi pe hunedoreni. Trebuie să-i slujiţi. Directorii şi funcţionarii nu sunt puşi să-i slujească pe miniştri. Dacă nu le mai place de hunedoreni, să se mute în alt judeţ. Sunt complet nemulţumit de programul celor din deconcentrate. Stau cât vor la muncă, pleacă şi vin cum vor ei. Eu nu voi mai discuta, indiferent cine la va conduce, decât cu oameni responsabili. Faptul că îşi scot în stradă toate mizeriile şi lumea are o încredere scăzută în acestea, nu este deloc în regulă. Le voi scrie miniştrilor să-i informez despre situaţiile acestea.
– Toţi directorii de la deconcentrate sunt puşi politic pe posturi. Avem un guvern de dreapta, dar unii şefi de direcţii sunt de stânga. Cum se împacă una cu alta?
– Vă spun ceva, am găsit doar directori apolitici. Nici unul nu îşi asumă nimic. Ba din contră, cei din partea stângă, nu mai recunosc că vin din partidul care i-a promovat pe post. Este o totală dezordine în acest domeniu. Unii şefi sunt de slabă calitate.
– Aveţi o nemulţumire faţă de o anumită instituţie deconcentrată?
– Da, să vă dau un exemplu. Cei de la Direcţia Sanitar Veterinară, care nu au participat la verificările adăposturilor de animale, că nu au făcut sterilizări, că medicii veterinari care trebuie să participe la filtrele efectuate nu vin decât seara pe acolo.
– Să ne aşteptăm ca atitudinea acestor funcţionari să se schimbe complet?
Dacă nu se schimbă, pleacă!
– Avem muncă la negru, dar interesant, firmele care lucrează corect sunt supuse unor presiuni absolut imense. Ce faceţi pentru ca mediul privat să fie tratat corect şi funcţionarii să nu se mai creadă ”Dumnezei”?
– Ştiţi că premierul a spus că şeful Inspectoratului de Muncă trebuie să plece de pe post.Vom rezolva şi situaţia asta.
– Se fac presiuni la dumneavoastră, să numiţi oameni în funcţii?
– Sunt, evident, dar nu le numesc presiuni. Au iniţiativa să vină să se autopropună pentru anumite funcţii. Acelora le transmit că nu eu sunt cel care numeşte pe funcţii.
– Cum aţi vrea să fiţi perceput ca prefect?
– Sunt un prefect care respectă regulile. Aşa este formaţia mea. Voi respecta regulile, nu voi face nici un rabat de la asta. Ştiu cum funcţionează instituţiile, am început ca secretar de unitate administrativ teritorială. Când ştii regula, instituţia funcţionează, când nu, se distruge.
– Vă pare rău că aţi acceptat funcţia de prefect?
– Nu, nu regret, aş fi ipocrit să spun asta. Mi-am asumat asta, face parte din cariera mea. Am şi regrete, că doar nu sunt Edith Piaf, să nu am regrete.

Loading...

Comentarii (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. florin spune:

  A dracului ce ai mai servit si tu ineresele cetatenilor. Cind ai fost director la Apaprod, ai uitat cum un an de zile ai trimis muncitori la Vata sa ti lucreze tie moca la spatiile tale comerciale si ai facut cripte si morminte pentru tine si neamurile tale.

 2. Hunedorean spune:

  Adica sefii directiilor deconcentrate,care nu servesc sefii pnl,vor fi destituiti! Asa e mai corect!!!

 3. Adi spune:

  Marele om de afaceri poșetă.

 4. Pantea Ion spune:

  Un gunoi menajer. PNL-ul are oameni competenți, nu ciumeți de doi bani, cum e si Irinel Faur de la SPIGM, alt retardat. Rusine liberalior hunedoreni pentru aceste alegeri. Faceti de rușine liberalismul cu asemenea specimene. Se aude Oancea,;Heius, Balint ????

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bătută pentru că a intentat divorţ

O femeie din Hunedoara, de 35 de ani, a fost bătută în plină stradă de soţul turbat de furie. Bărbatul...

Tânărul acuzat că a violat o fată cu dizabilităţi rămâne în arest

Judecătorii din Deva i-au prelungit arestul lui Ovidiu Cionca, acuzat că a violat o tânără, cu încă 30 de zile....

Închisoare pentru că a condus fără permis

Un tânăr din municipiul Hunedoara a fost condamnat de judecătorii din localitate la un an şi o lună de închisoare...

Închide