ActualitateFlash

Sediul PDL Hunedoara, luat cu asalt de protestatari

Livia Botici, Carmen Cosman

În jur de 200 de sindicalişti, membri ai confederaţiilor BNS, CNSLR Frăţia şi Cartel Alfa, au pichetat, vineri, timp de două ore, sediul din Deva al filialei judeţene Hunedoara a Partidului Democrat Liberal. Acţiunea s-a petrecut în cadrul protestelor declanşate în toate judeţele de către sindicate.

„Ne vreţi cerşetori?”

La mitingul desfăşurat vineri, în faţa sediului PDL Hunedoara, au participat aproximativ 200 de sindicalişti din învăţământ, siderurgie, sectorul energetic, Ambulanţă, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi Penitenciarul Bârcea Mare. Înarmaţi cu pancarte şi fluiere, protestatarii au strigat lozinci împotriva guvernanţilor, cerându-le demisia. Cele mai mari nemulţumiri ale sindicaliştilor sunt legate de diminuările salariale cu 25 la sută, de proiectul Legii pensiilor şi de cel al educaţiei. „Aceşti politicieni ne vor cerşetori? Aşa vom ajunge dacă toată această mascaradă de guvernanţi nu va pleca de la putere. Îşi bat joc de noi şi de munca noastră. Lucrăm, iar din banii câştigaţi, nu ne ajunge nici măcar pentru a cumpăra câte o pâine zilnic. Suntem lăsaţi la mila Domnului”, spune o profesoară, prezentă la miting. Sindicaliştii din siderurgie au atras atenţia asupra proiectului noii Legi a pensiilor, fiind nemulţumiţi că o parte dintre muncitorii în metalurgie ar putea fi consideraţi ca angajaţi în condiţii normale de lucru, chiar dacă ei au lucrat în grupa I, până în aprilie 2001. „Cum să explic eu unui cocsar, care a lucrat în grupa I şi apoi a fost transferat la secţia laminoare, că acum nu este trecut la condiţii deosebite de muncă, chiar dacă el a lucrat în condiţii grele? Va pierde 10 ani la grupa I. Tot ce se întâmplă este un abuz”, a declarat liderul Sindicatului Siderurgistul, Petru Vaidoş.

Au renunţat la discuţii, considerându-le inutile

La un moment dat, în timpul mitingului, o delegaţie formată din liderii sindicali ai protestatarilor a fost primită la discuţii de către senatorul Dorin Păran şi deputatul Viorel Arion, în sediul PDL Deva. După câteva minute însă, reprezentantul sindicaliştilor din învăţământ, Paul Rusu, a părăsit sala, urmat de ceilalţi sindicalişti, pe motiv că discuţiile sunt inutile, iar pentru reprezentanţii PDL „contează doar o singură voce şi în nici un caz, vocea oamenilor”. Vinerea viitoare, în data de 22 octombrie, sediul PDL Hunedoara va fi din nou pichetat de sindicalişti.

Şi dascălii din Petroşani au ieşit în stradă

Şi profesorii din Petroşani au ieşit în stradă, într-o acţiune spontană de protest şi şi-au strigat disperarea: „Asumare în Guvern/ pentru o lege spre infern!”, „PDL partid de zbiri/ Dascăli şi elevi martiri”, „Calitate-n Educaţie/ Fără bani, fără motivaţie!”, „Daţi-ne înapoi/ Ce-aţi luat de la noi!”, au scandat minute în şir profesorii din Petroşani, care au cerut demisia ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu.

„Suntem aici, în primul rând, pentru a ne solidariza împreună cu colegii din toata ţara, şi să arătăm că ne opunem acestei Legi a Învăţământului, care se vrea adoptată prin asumarea răspunderii. Nu este echitabil nici pentru dascăli, nici pentru copii, să se adopte o lege în felul acesta, fără a fi dezbătută. Apoi, vrem să ne arătăm nemulţumirea faţă de aceste salarii diminuate. S-au furat pur şi simplu sporuri pe considerentul că nu mai sunt bani. În Valea Jiului, încă se mai beneficiază de sporul de zonă defavorizată, dar cu siguranţă, se va tăia şi acesta. Eu vreau să îl întreb pe domnul Funeriu dacă poate să trăiască cu banii aceştia? Cât bir se mai pune în spatele bugetarilor şi a întregii naţiuni?”, a declarat Minodora Tănăsoiu, una dintre participantele la protest.

Şi-au aruncat caschetele, în semn de protest

În timp ce, la Deva, cei 200 de bugetari protestau în faţa sediului judeţean al PDL, la Bucureşti, doi dintre liderii Sindicatului „Vulturul” Bârcea Mare şi-au aruncat caschetele în faţa sediului central al partidului. „Solicităm guvernului măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru în penitenciare şi plata orelor suplimentare efectuate. De asemenea, solicităm organelor competente sancţionarea fraudei prin care a fost votată Legea Pensiilor, în Parlament”, a declarat Nicolae Grosu, preşedintele Sindicatului „Vulturul” Bârcea Mare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura